Letselschade veroorzaakt door dieren

Bent u gebeten door de hond, door een paard geschop of van een paard gevallen en daardoor letselschade opgelopen. En bent u niet zelf de bezitter van het dier?

In dat geval  kunt u de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen voor de letselschade die u lijdt en heeft u recht op een schadevergoeding.

Direct advies nodig?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug

 
Voor vrijblijvend advies!

Aansprakelijkheid letsel door dier

De bezitter van een dier is op grond van art. 6:179 BW volledig aansprakelijk voor alle schade die zijn dier veroorzaakt en zal de schade moeten vergoeden die daardoor is ontstaan. Zelfs als de bezitter zelf niets kan doen aan de gedragingen van zijn dier, zal hij de schade moeten vergoeden. Gelukkig zijn de meeste eigenaren van huisdieren verzekerd tegen letselschade die hun dier veroorzaakt.

Eigen schuld bij letselschade

Als u zich bewust aan bepaalde risico’s heeft blootgesteld, bijvoorbeeld tijdens het paardrijden in een manage, wordt vaak uitgegaan van een deel eigen schuld. In dat geval krijgt u vaak niet uw volledige schade vergoed.

Eigen schuld en aansprakelijkheid

Bij de aansprakelijkheid van dieren wordt altijd uitgegaan van de eigen energie en het onvoorspelbare gedrag van het dier. Als het dier echter opgehitst wordt of agressief gedrag wordt uitgelokt, zal de verzekeringsmaatschappij een beroep doen op eigen schuld. In dat geval wordt uitgegaan van een onrechtmatige daad van degene die het gedrag van het dier heeft veroorzaakt. Deze persoon is in dat geval aansprakelijk voor het ontstaan van het letsel.

Letselschade door hondenbeet

Als u gebeten wordt door een hond en letselschade lijdt, kunt u het beste de volgende actie ondernemen:

 • Probeer de eigenaar te achterhalen en noteer zijn/haar gegevens. Vraag ook bij welke verzekeringsmaatschappij deze persoon een AVP (een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) heeft afgesloten. De hondeneigenaar zal de schade zelf bij zijn verzekeringsmaatschappij moeten melden;
 • Noteer de namen en adressen van eventuele getuigen;
 • Maak foto’s van uw wonden en de schade;
 • Als de bezitter van de hond niet mee wil werken, schakel dan de politie in.
  Een hondenbeet kan vervelend (blijvend) letsel tot gevolg hebben, zoals ontsierende littekens, ontsteking en traumatische/angst klachten.

 

Hulp bij letselschade veroorzaakt door een dier

Als u slachtoffer bent geworden van een hondenbeet of op andere wijze betrokken bent geweest bij een ongeval met een dier, dan kan het zijn dat u aanspraak kunt maken op een letselschadevergoeding. Natuurlijk helpen onze letselschadespecialisten u graag bij het verhalen van uw schade. Bel voor een vrijblijvend adviesgesprek 0800-4455000 of laat uw gegevens achter zodat wij u kunnen bellen.

 • Nieuws

 • Letselschade door val van paard, wie is aansprakelijk?

  Letselschade door val van paard, wie is aansprakelijk?

  18 januari 2016

  Lees meer

 • Aansprakelijkheid van partner of echtgenoot voor letsel bijtende hond

  Aansprakelijkheid van partner of echtgenoot voor letsel bijtende hond

  12 mei 2015

  Lees meer

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook