Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor verlies aan levensvreugde, geleden pijn, verdriet of aantasting in de persoon.

Een veel gestelde vraag aan ons tijdens de behandeling van een letselschadezaak, is om er recht bestaat op smartengeld en hoe hoog het smartengeld zal zijn. 

Recht op smartengeld ontstaat al snel als u door een ongeval letsel heeft opgelopen. De hoogte van het smartengeld laat zich in de beginfase moeilijker inschatten. Dit komt met name vanwege het feit dat we bij de beoordeling van de hoogte van het smartengeld afhankelijk zijn van toekomstige (nog te onzekere) factoren zoals zijn de letsels/klachten blijvend of tijdelijk, bent u arbeidsongeschikt, kunt u weer terug in uw eigen werk in de toekomst, kunt u uw hobby's nog uitoefenen. Kortom bij het bepalen van het smartengeld wordt rekening gehouden met het beloop van de klachten, de aanhoudende beperkingen, de duur van een letselschadezaak, blijvende littekens, mate van arbeidsongeschiktheid, beperkingen in de recreatieve sfeer, leeftijd, geslacht en overige sociale factoren.

Smartengeld bedragen

Voor het bepalen van de hoogte van het smartengeld, wordt veel gebruik gemaakt van de smartengeldgids. In de smartengeld gids worden uitspraken van rechters over smartengeld ingedeeld in soorten letsel naar de aard en de ernst van de verwondingen en gevolgen.

Om de hoogte van uw smartengeld te bepalen wordt gezocht naar soortgelijke letsels met vergelijkbare gevolgen.

Hoogte smartengeld

De hoogte van het smartengeld is hoofdzakelijk afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel en de gevolgen voor u. Ook wordt verschil gemaakt tussen smartengeld na ongeluk, smartengeld na medische fout en smartengeld na mishandeling.

Het is belangrijk dat het bepalen van smartengeld zorgvuldig en professioneel gedaan moet worden. Het berekenen van hoeveel smartengeld iemand recht op is, blijft specialistisch. Het is aan te raden een letselschade advocaat of letselschade specialist te raadplegen.

Advies smartengeld

Wilt u meer weten over smartengeld in uw situatie. Bel voor een gratis intakegesprek 0800 - 4455000 of vul het contactformulier in, dan bellen wij u. Graag helpen wij u verder.

Naam

Email

Telefoonummer


Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook