Letsel door een ongeval met vorkheftruck

Een bedrijfsongeval is, zoals de naam al zegt, een ongeval die een medewerker overkomt, door of tijdens het uitoefenen van zijn arbeidswerkzaamheden.

Er gelden bij bedrijfsongevallen specifieke verplichtingen zoals de zorgplicht die de werkgever heeft om bedrijfsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen (7:658 BW).

Ongeval op het werkheftruck_ongeval_letselschade_aansprakelijkheid

Er zijn ongeveer 7 miljoen werknemers in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 230.000 werknemers een arbeidsongeval. Bijna 80.000 gedupeerden kunnen jaarlijks door een ongeval en letsel (tijdelijk) niet meer werken en ongeveer 85 werknemers overlijden als gevolg van een ongeval. Het merendeel van de ongevallen vinden plaats in de bouw en de industrie. Een ongeval gebeurt uiteraard niet opzettelijk maar is meestal wel het gevolg van het niet naleven van veiligheidsregels. Dit is vaak het gevolg van een hoge werkdruk of omdat men nonchalant te werk is gegaan.

Ongeval met heftruck, de cijfers

In Nederland vinden er elk jaar 126 ernstige ongevallen plaats met een vorkheftruck, waarvan de slachtoffers met letsel worden opgenomen in het ziekenhuis. Ieder jaar overlijden er gemiddeld vier werknemers door een bedrijfsongeval met een vorkheftruck.

Naast de bestuurder van de heftruck raken met name ook andere medewerkers gewond door een ongeluk met de heftruck. Circa de helft van alle letselschade slachtoffers van een vorkheftruck zijn voetgangers en/of collega’s.

Zorgplicht van werkgever en letselschade

Ondanks dat het vaak niet de werkgever zelf is die op de vorkheftruck zit, maar een medewerker van het bedrijf, is het de verantwoording van de werkgever om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Als het rijgedrag van de vorkheftruckchauffeur niet veilig is, moet de werkgever ingrijpen. Anders kan hij verantwoordelijk zijn als er een ongeval zou gebeuren. De werkgever moet namelijk zorgen dat alleen een medewerker met een heftruckcertificaat op een veilige heftruck (goed en controleerbaar onderhoud) rijdt. Hij moet voorlichting geven over de werkzaamheden en eventuele risico`s. Ook heeft de werkgever de verplichting om te zorgen voor voldoende ruimte om met de vorkheftruck te manoeuvreren. Hij moet als dat mogelijk is, zorgen voor verschillende zones, waarbinnen voetgangers en heftrucks zich bevinden. De heftruck moet beschikken over spiegels en waarschuwingssignalering zodat het kenbaar is als de heftruck (bijvoorbeeld) achteruit rijdt.

Aansprakelijkheid van de werkgever voor schade

De zorgplicht van de werkgever gaat ver, maar is niet ongelimiteerd. Zeker als de bestuurder van de heftruckchauffeur opzettelijk of door roekeloos rijgedrag een ongeval met letsel veroorzaakt, dan is de werknemer zelf verantwoordelijk voor de schade.

Vragen?

Voor meer vragen over de juridische gevolgen van een ongeval en letselschade door een vorkheftruck, neem contact op met ons en bel 0800-4455000.


 

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook