Aantal bouwongevallen met letselschade onacceptabel hoog

21-12-2016: Het aantal ongevallen in de bouw is veel te hoog. FNV Bouw stelt dit naar aanleiding van de nieuwste CBS-cijfers. Uit deze cijfers blijkt dat vorig jaar 2,8% van alle werknemers in de bouw minimaal een dag verzuimde als gevolg van een ongeval.

Dit is maar liefst twee keer zoveel als het gemiddelde van alle bedrijfstakken samen.
Wij schreven dit jaar al eerder op onze website dat de Inspectie SZW een forse toename constateerde van het aantal ongevallen in de bouw met (ernstige) letselschade tot gevolg en soms zelfs met dodelijke afloop.

Ernstige letselschade bij bouwongeluk

In juli 2016 maakte de Inspectie SZW bekend dat het aantal ernstige ongevallen in de bouw in de eerste helft van 2016 met 14% is gestegen. Het aantal dodelijke ongevallen is zelfs toegenomen met 56% in vergelijking met het eerste halfjaar van 2015.  Deze situatie wordt door FNV Bouw zeer serieus opgevat.

FNV Bouw

De heer Willem Dijkhuizen, projectleider Veiligheid bij FNV Bouw zei hierover het volgende: “We constateren met afgrijzen dat in de bouwsector in Nederland  eens in de twee weken een dodelijk ongeval valt te betreuren.  We doen onze uiterste best om de misstanden aan te pakken. We bezoeken wekelijks meer dan vijftig bouwplaatsen.  Als we verdachte situaties zien, spreken we de uitvoerder aan. Als het nodig is, lichten we direct de Inspectie SZW in. Op 26 september 2016 richtten we het ‘Meldpunt Veiligheid in de Bouw’ op.  Werknemers kunnen er melding doen van onveilige situaties,  desnoods anoniem. Het meldpunt is, helaas moet ik zeggen, een groot succes. Alleen het eerste kwartaal al kregen we ruim 60 meldingen. Die volgen we allemaal op. Waar nodig, werken we ook hierbij samen met de Inspectie SZW.

Kleinere brancheorganisaties, zoals in de steigerbouw en in de funderingstechniek, nemen hun verantwoordelijkheid. Dit geldt volgens de heer Dijkhuizen echter niet voor brancheorganisatie Bouwend Nederland. Dit is de grote vertegenwoordiger van bijna alle bouwbedrijven in Nederland. De heer Dijkhuizen stelt verder dat het de hoogste tijd is de handen ineen te slaan en samen te proberen het aantal ongevallen terug te dringen. Het nemen van veiligheidsmaatregelen kost echter geld, hetgeen helaas vaak een belemmering is voor partijen. Het werk moet zo goedkoop en snel mogelijk worden verricht. Het hoge werktempo en communicatieproblemen vanwege de vele nationaliteiten die soms op werkplaatsen aanwezig zijn, gaan ten koste van de veiligheid. Bovendien maken medewerkers in de bouw (te) veel overuren en wordt het werk veelal uitbesteed aan meerdere onderaannemers. Hierdoor ontstaat regelmatig gebrek aan co÷rdinatie.

Letsel opgelopen door een ongeluk in de bouw?

Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van een bouwongeval? In dat geval zijn onze letselschadespecialisten  graag bereid u te helpen bij het verhalen van uw letselschade. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Dor: N.C.E. (Nicole) Eertink, NIVRE Letselschadespecialist Arnhem en Nijmegen

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook