Aantal letselschades door “hoogrisicohonden” en bijtincidenten moet omlaag

16-3-2017: RTL Nieuws berichtte onlangs dat op verzoek van staatssecretaris Van Dam is onderzocht welk beleid er moet komen voor zogenaamde hoogrisicohonden. Dit zijn hondenrassen die gevaarlijker zijn dan hun soortgenoten.

De Raad van Dieraangelegenheden (RDA) heeft het kabinet hierover geadviseerd.
In dit advies staat onder meer dat een lijst opgesteld moet worden van honden met een hoog risico. Deze lijst wordt nog opgesteld en experts zullen deze lijst beoordelen. De experts kijken naar de kans dat een bepaald ras of type hond bijt en wat de ernst van een beet kan zijn.

Letselschade door een hondenbeet

Honden die op deze lijst komen, krijgen te maken met gerichte maatregelen. Zo adviseert de RDA dat de eigenaren van dezen honden verplicht een hondencursus moeten doen. Als de hond ook maar één keer een ernstig bijtincident veroorzaakt, moet euthanasie van de hond plaatsvinden. Ook komen er strenge regels voor het uitlaten van deze honden.

Er zijn geen nauwkeurige cijfers van het aantal bijtincidenten. “We hebben het idee dat het aantal bijtincidenten toeneemt. Ook de zorgen hierover nemen toe. Dat is voor ons de aanleiding geweest voor deze maatregelen”, aldus Han Swinkels van de RDA. “De maatregelen zijn gericht op de eigenaar van de hond, de hond en de omgeving.”

Heeft u letsel opgelopen door een hondenbeet?

In onze letselschadepraktijk hebben wij geregeld letselschadezaken in behandeling die het gevolg zijn van ongevallen met dieren. Hondenbeten kunnen vervelend (blijvend) letsel tot gevolg hebben, zoals ontsierende littekens, ontstekingen en psychische klachten.

Aansprakelijkheid voor bijtincident door een hond

Bent u het slachtoffer van een hondenbeet? Als u niet zelf de bezitter van de hond  bent, is de kans groot dat u recht heeft op een schadevergoeding. In art. 6:179 BW staat immers dat de bezitter van een dier volledig aansprakelijk is voor schade die zijn dier uit eigen energie veroorzaakt. Dit houdt in dat de bezitter van de hond uw schade zal moeten vergoeden. De meeste mensen zijn hiertegen verzekerd.
In de praktijk is het zo dat als een hond gebeten heeft, er per definitie sprake is van een onrechtmatige daad. Alleen als de hondenbezitter kan aantonen dat sprake was van uitlokking of ophitsend gedrag door het slachtoffer, kan een percentage eigen schuld op de schadevergoeding in mindering worden gebracht.

Wat te doen na een hondenbeet?

Als u letsel heeft opgelopen als gevolg van een hondenbeet kunt u het beste de volgende actie ondernemen:

  •  Achterhaal de eigenaar van de hond en informeer of hij of zij een AVP aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) heeft afgesloten. De eigenaar moet de schade daar melden;
  • Noteer de gegevens van eventuele getuigen;
  • Maak foto’s van uw wonden;
  • Schakel de politie in als de hondenbezitter niet meewerkt.

Wij helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade. U kunt geheel vrijblijvend telefonisch contact met onze letselschadespecialisten en letselschade-advocaat opnemen voor informatie. Bel gratis 0800-4455000

Door: N.C.E. (Nicole) Eertink, NIVRE registerexpert letselschade Arnhem en Huissen

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook