Minder letsel en doden door medische fout in ziekenhuizen

Het aantal mensen dat in ziekenhuizen is overleden en letselschade opliep door een medische fout, is sinds 2008 ruimschoots gehalveerd.

In 2008 waren er nog 1960 doden door een medische fout in ziekenhuizen, van april 2011 tot en met maart 2012 waren dat er 970. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dat verscheen op 18 november 2013.

Minder medische fouten in Nederlandse ziekenhuizen

Het onderzoek spreekt over een afname met circa de helft van de vermijdbare letselschade en overlijdensschade door medische missers, zo blijkt uit grootschalig dossieronderzoek in Nederlandse ziekenhuizen van het NIVEL en EMGO+/VUmc.

Deze forse afname van medisch vermijdbare fouten met letselschade toont aan de dat verbetertrajecten waaraan alle ziekenhuizen deelnemen, helpen om de zorg voor patiĆ«nten veiliger te maken. Sinds de start van de het landelijke VMS Veiligheidsprogramma in 2008 is het aantal gevallen van vermijdbare letselschade met 45%gedaald en vermijdbaar overlijden met 53% afgenomen. Bijna alle ziekenhuizen hebben hieraan meegedaan. Het programma werd afgerond in 2012 en focust op veiligheidsmanagement en verbeterprojecten.

Naast ingevoerde veiligheidsprogramma's houdt ook de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) extra toezicht op de veiligheidsrisico's, maar wordt de laatste jaren ook door de media veel aandacht besteedt aan vermijdbare medische fouten.

Juridisch advies bij medische fout

Denkt u letselschade te hebben opgelopen door een medische fout? Bel voor een vrijblijvend juridisch advies over letselschade na medische fout met onze letselschadespecialisten of letselschade-advocaat 0800-4455000

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook