Vereenvoudiging afwikkeling letselschade van inzittenden

Op 15 december heeft de Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars ingestemd met een wijziging van Bedrijfsregeling 7 “Schuldloze Derde”.

Passagiers van motorvoertuigen die betrokken raken bij een ongeval en daardoor letselschade oplopen kunnen voortaan direct de schade regelen met de verzekeraar van het voertuig waarin hij of zij zat. Voorheen werden de schades van inzittenden, schadeafwikkeling_letselschade_passagier_ inzittende_en_opzittendeopzittende en passagiers geregeld onder de zogenaamde Schuldloze derdenregeling.

Deze wijziging houdt in dat de letselschade van inzittende van motorvoertuigen veel sneller en efficiënter kan worden afgehandeld. Dit omdat vanaf nu meestal meteen na het ongeval duidelijk is welke verzekeringsmaatschappij de letselschade moet gaan behandelen. De nieuwe regeling is van toepassing voor alle schades die ontstaan vanaf 1 april 2017.
Bovendien is de regeling bindend voor alle verzekeraars die lid zijn van het Verbond van Verzekeraars.

Afwikkeling letselschade inzittende / passagier

Jaarlijks lopen ongeveer 65.000 mensen letselschade op in het verkeer. Ongeveer één op de vijf letselschadeslachtoffers is inzittende of opzittende van een motorvoertuig en in vrijwel alle gevallen zijn deze letselschadeslachtoffers niet (mede-)aansprakelijk voor het ontstaan van de aanrijding. Voor deze groep geldt dat de aansprakelijkheid voor het ontstaan van het ongeval niet meer hoeft te worden uitgezocht om aanspraak te kunnen maken op een letselschadevergoeding.

Vanzelfsprekend geldt deze regeling niet voor de bestuurders van het motorvoertuig. Momenteel loopt wel een onderzoek naar de introductie van een directe verzekering. Dit houdt in dat de letselschade van bestuurders wordt vergoed door de eigen verzekeraar als een ander daarvoor aansprakelijk is. De invoering van een directe verzekering lijkt echter nog toekomstmuziek. Aangezien bestuurders ook vaak zelf aansprakelijk zijn voor het ontstaan van aanrijdingen maakt het veel moeilijker om hiervoor een adequate regeling te maken.

Heeft u als inzittende of passagier letselschade opgelopen?

Als inzittende in een motorrijtuig, opzittende op een brommer, scooter of motor of passagier, heeft u op grond van de regeling vereenvoudigde afwikkeling letselschade, recht op een schadevergoeding. Graag adviseren wij over uw rechten en schadevergoeding. Bel voor een vrijblijvend advies van onze letselschadespecialisten en schadeletsel advocaten ons landelijk nummer 0800-4455000.

Door: N.C.E. (Nicole) Eertink, letselschadespecialist NIVRE, lid Keurmerk Letselschade Arnhem

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook