Recordvergoeding smartengeld voor medische fout bij letsel

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht keert een bedrag van €350.000,00 aan smartengeld uit aan een slachtoffer met letselschade door een zeer ernstige medische fout, meldt het NRC Handelsblad. Niet eerder werd er zo’n hoge smartengeldvergoeding toegekend.
smartengeld_schadevergoeding_bij_letsel_UMC_Utrech

In 2011 wordt door een gynaecoloog in het UMC Utrecht in verband met klachten bij een patiënte, weefsel uit de baarmoederhals afgenomen. De patiënt is van deze weefselafname niet op de hoogte. Het weefsel blijkt kwaadaardige cellen te bevatten, maar met deze uitslag werd niets gedaan.

Letsel door medische fout

Pas twee jaar later werd de uitslag bij toeval ontdekt en werd er nader onderzoek ingesteld. Op dat moment wordt duidelijk dat er sprake is van uitzaaiingen en blijkt dat deze patiënte ongeneeslijk ziek is.

Het ziekenhuis heeft in reactie aan het NRC laten weten dat “de arts de uitslag niet heeft gezien en dat hij er geen rekening mee heeft gehouden dat hij geen alert van het laboratorium zou krijgen”. Het ziekenhuis geeft aan dat de oorzaak van de medische fout is gelegen in de overgang van het papieren dossier naar het digitale dossier. Er zouden inmiddels maatregelen zijn genomen om een herhaling van deze fout te voorkomen.

Smartengeldvergoeding

Na onderhandeling tussen patiënte en het ziekenhuis is door het UMC Utrecht uiteindelijk een schadevergoeding van €350.000,00 voor smartengeld toegekend. In Nederland is, voor zover bekend, niet eerder een zo hoog bedrag aan smartengeld bij letsel aan een slachtoffer uitgekeerd.

In de praktijk zien wij dat aan slachtoffers waarvan het de verwachting is dat er sprake is van een beperkte levensduur, door de aansprakelijke partij veelal een lagere schadevergoeding voor smartengeld wordt aangeboden. Het is daarom des te opvallender dat in het dossier van deze patiënte, waarbij het vanwege de medische situatie eveneens de redelijke verwachting is dat er sprake is van een beperkte levensduur, toch een recordbedrag aan smartengeld is aangeboden.

Melding Inspectie voor de Gezondheidszorg

Het UMC Utrecht heeft deze medische fout en het letsel niet gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een ziekenhuis is verplicht calamiteiten te melden aan de Inspectie.
Pas na herhaaldelijk aandringen door de letselschadeadvocaat van deze patiënte is uiteindelijk in 2015 melding gedaan van deze medische fout. De Inspectie bevestigt dat hier sprake is van een te late melding.

Het is niet de eerste keer dat het UMC Utrecht geen melding doet van medische fouten. Op 4 oktober 2015 heeft het programma Zembla aandacht besteed aan een tweetal medische fouten op de afdeling KNO in hetzelfde ziekenhuis. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen wordt er door de Inspectie nu uitgebreid onderzoek gedaan. In dit onderzoek zal nu eveneens de gebeurtenissen rond de medische fout door de gynaecoloog worden meegenomen.

Hulp bij letsel na medische fout

Heeft u zelf letsel opgelopen door een medisch fout? Wilt u meer weten over medische fouten, bel voor een vrijblijvend advies 0800-4455000.

 

Geschreven door: mr. M.K. (Marit) Herngreen, NIVRE registerexpert letselschade

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook