Smartengeld door trage afhandeling letselschade

Aegon is door het Gerechtshof Arnhem veroordeeld om smartengeld te vergoeden vanwege trage afhandeling letselschade

Het slachtoffer met letselschade overkwam een verkeersongeval met letselschade. Het betrof een kop-staartbotsing met whiplashklachten tot gevolg. De boer die een postwhiplashsyndroom opliep runde een boerderij en wilde voor het aantonen van zijn letselschade en beperkingen een verzekeringsarts inschakelen. Aegon weigerde hier aan mee te werken. Ook zijn vrouw liep letselschade op, zij brak een nekwervel. Aegon een aantal malen van koers en verstrekte maar zeer beperkt voorschotten op de schade. Uiteindelijk heeft de boer met whiplashletsel de rechter in Arnhem gevraagd om een vergoeding toe te kennen voor smartengeld door trage afhandeling letselschade.

Afspraak maken met een Letselschadespecialist

 

 

Letselschade afhandeling Arnhem

De trage afhandeling van de letselschade was volgens het Gerehctshof Arnhem – Leeuwarden reden om een bedrag van € 10.000 smartengeld toe te kennen. Dit boven op het bedrag komt de materiele schadevergoeding.

Het verkeersongeluk gebeurde in 1999. In 2003 neemt de man ondanks de whiplashklachten de boerderij van zijn ouders over. De boer houdt Aegon aansprakelijk voor onder meer het verlies aan arbeidsvermogen, investeringen als arbeidsverlichtende machines en medische kosten.

Whiplashletsel

Door het whiplashletsel moet de boer zijn werkzaamheden aanpassen. De bedrijfsvoering van het boerenbedrijf wordt 'heringericht'. Hij doet investeringen in 2004 om zijn arbeidswerkzaamheden te verlichten. Dit brengt hem enkele jaren later in de financiele problemen. Bovendien wordt de boer korte tijd opgenomen vanwege depressieve klachten en impulsieve suïcidale uitingen. Ook deze klachten zijn volgens de boer een gevolg van het verkeersongeluk. De rechtbank en het hof Arnhem zijn van mening dat de whiplashklachten en depressieve klachten een causaal gevolg zijn van het verkeersongeluk.

Maar ook heeft de boer met letselschade zelf drie jaar gewacht met het aansprakelijk stellen van Aegon. Hij stelt dat hij eerst voor zijn vrouw wilde zorgen. Ion zijn ogen waren haar verwondingen ernstiger. Door de aansprakelijkstelling pas drie jaar na het ongeval te sturen, stelde Aegon vraagtekens bij het causaal verband tussen het verkeersongeluk en de whiplashklachten. Bovendien duurde lang voordat het slachtoffer zijn medische informatie had ingezonden aan de medisch adviseur van verzekeraar.

De rechter in Arnhem verwijt Aegon de letselschadezaak bijzonder traag te hebben afgehandeld. Ook brachten de steeds wisselende schadebehandelaren mee dat verscheidene keren van koers werd veranderd. Zo stelde Aegon zich op het standpunt dat een beperkingenprofiel noodzakelijk was, daar waar een ingeschakelde arbeidsdeskundige hier nooit melding van maakte. Ook werd het causaal verband tussen het verkeersongeval en de whiplashklachten ontkend, terwijl de medisch adviseur eerder wel oorzakelijk verband aannam tussen whiplashletsel en ongeluk. Tenslotte weigerde verzekeraar een verzekeringsarts in te schakelen. Ook liep het verstrekken van voorschotten stroperig, waardoor het slachtoffer steeds achter de feiten aanliep en de schadevergoeding ontoereikend was.

Onzorgvuldig en onrechtmatig handelen smartengeld

Door deze omstandigheden raakte het whiplashslachtoffer steeds meer gefrustreerd en verslechterde zijn psychische toestand.

Aldus de rechter Arnhem heeft Aegon hiermee onzorgvuldig en onrechtmatig gehandeld jegens het slachtoffer en wordt daarmee schadeplichtig. Dit betekent dat er sprake is van secundaire victimisatie, onrechtmatige schadeafwikkeling. Het hof Arnhem vindt het aannemelijk dat het whiplashslachtoffer door deze wijze van schadeafwikkeling immateriele schade heeft opgelopen en kent een smartengeldvergoeding toe van € 10.000 van de geeiste € 85.000.

Hulp bij letselschade afhandeling

Onze letselschadespecialisten en letseladvocaten helpen u graag bij een vlotte en goede letselschade afhandeling. Wij zijn lid van het Keurmerk Letselschade, de Vereniging van Letselschade Advocaten en het NIVRE.

Bel voor een vrijblijvend advies of afspraak ons gratis nummer 0800-4455000. Wij werken landelijk.

Afspraak maken met een Letselschadespecialist


Bron: Hof Arnhem

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook