Letsel opgelopen in het openbaar vervoer

Iedere dag opnieuw maken honderdduizenden mensen gebruik van het openbaar vervoer. De bus, trein, tram en metro zijn populair bij veel reizigers.

Direct advies nodig?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug

 
Voor vrijblijvend advies!

Hoewel deze reizen bijna altijd veilig verlopen, bestaat de kans dat u letsel en dus ook letselschade oploopt tijdens uw reis.
Als u met het openbaar vervoer reist, gelden bijzondere wetsbepalingen. Zodra u een kaartje koopt of een abonnement met een vervoerder afsluit, ontstaat een vervoersovereenkomst tussen u en de vervoersmaatschappij.

Vervoersovereenkomst en letsel

De vervoerder krijgt hierdoor te maken met een zorgplicht. Dit houdt in dat uw vervoerder wettelijk verplicht is ervoor te zorgen dat u veilig op uw bestemming arriveert. Dit is geregeld in de Wet Personenvervoer.

Hierdoor is de vervoerder bijna altijd aansprakelijk als u tijdens uw reis letselschade oploopt. Uitsluitend wanneer de vervoerder kan aantonen dat uw letsel niet voorkomen kon worden, ondanks het treffen van alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, kan een vervoerder zich onttrekken aan het erkennen van aansprakelijkheid.

Ongeluk in het openbaar vervoer, wat te doen? 

Letsel in het openbaar vervoer kan op meerdere manieren ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Een aanrijding (eenzijdig of met een ander voertuig);
  • Een val door plotseling hard optrekken of afremmen;
  • Ten val komen tijdens het in- of uitstappen.

Natuurlijk moet u wel aantonen dat uw letsel is ontstaan tijdens een reis met het openbaar vervoer. U moet daarom altijd bij de chauffeur of conducteur en vooral ook bij de vervoersmaatschappij melden dat u letsel heeft opgelopen. Wacht hier niet te lang mee! Het helpt bovendien om aan medereizigers hun naam- en adresgegevens te vragen, zodat u getuigen heeft. Verder kunt u het beste zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Letsel tijdens een taxirit

Het bovenstaande geldt overigens ook als u tijdens het vervoer met een taxi letsel en letselschade oploopt. U betaalt immers voor een taxirit en sluit hiermee een vervoersovereenkomst met de betreffende taxicentrale.
Ook voor schade opgelopen tijdens taxiritten geldt dat u een beroep kunt doen op de Wet Personenvervoer.

Gratis hulp bij letselschade

Tenslotte is het belangrijk ook een in letselschade gespecialiseerde belangenbehartiger in te schakelen die u helpt bij het verhalen van uw schade. Ook als u letselschade oploopt in het openbaar vervoer of tijdens een taxirit kunt u rekenen op onze deskundigheid. Wilt u meer weten bel 0800-4455000 of laat uw gegevens onderstaand achter.


 

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook