Pensioenschade berekenen en claimen is een belangrijk onderdeel van het werk van een letselschade advocaat. Als u door letselschade arbeidsongeschikt raakt, ontstaat er ook pensioenschade. Minder inkomen betekent namelijk ook minder pensioenopbouw.

Met pensioenschade bedoelen we dat iemand na pensionering minder inkomen krijgt door een ongeval. Als u minder pensioen opbouwt door een ongeval dat iemand anders veroorzaakte, dan heeft u recht op een vergoeding voor uw pensioenschade. Pensioenschade berekenen we door de (fictieve) situatie zonder ongeluk te vergelijken met de daadwerkelijke situatie.

Hoe berekenen we pensioenschade?

Om pensioenschade te berekenen, vergelijken we twee situaties. De daadwerkelijke situatie en de fictieve situatie zonder letselschade.

Een Uniform Pensioen Overzicht (UPO) van een pensioenfonds kan bijvoorbeeld informatie bevatten over het pensioen dat zonder ongeval zou zijn opgebouwd. Ook toekomstige promoties en andere salarisontwikkelingen worden meegenomen in de berekening. Een arbeidsdeskundige kan adviseren over het (mogelijke) verloop van de carrière van het letselschadeslachtoffer en het salaris dat zonder ongeval in de toekomst zou zijn verdiend.

pensioenschade berekenen, pensioenschadeberekening, hoe bereken je pensioenschade, pensioenschade letselschade

Pensioenschadeberekening: afweging goede en kwade kansen

Zeker bij jonge mensen zijn er natuurlijk veel onzekerheden over de toekomstige carrière en het inkomen. In veel gevallen gaat het daarom meer om een schatting van pensioenschade dan een berekening. Welk salaris iemand in de toekomst verdient, is natuurlijk onmogelijk te voorspellen. Daarom maken we in die gevallen een afweging van de goede en kwade kansen om de pensioenschadeberekening uit te voeren.

Het vaststellen van de fictieve loopbaan is ook voor het berekenen van de inkomensschade belangrijk. Ook daar wegen we de goede en kwade kansen tegen elkaar af.

Pensioenschade is 10% van het verlies van arbeidsvermogen

Soms wordt gezegd dat pensioenschade altijd ongeveer 10% van het verlies aan arbeidsvermogen is. Deze stelling is niet waar. De pensioenschadeberekening is ingewikkeld en kan helaas niet in een regel samengevat worden.

Pensioenschade na een ongeval

Wanneer ontstaat pensioenschade? Als pensioenschade een deel van de letselschadevergoeding is, is er bijna altijd sprake van inkomensschade. De pensioenopbouw is lager omdat iemand minder verdient. Bij letselschade gaat het meestal om de volgende gevallen:

  • Als u (tijdelijk) een ZW-uitkering, WW-uitkering of WIA-uitkering krijgt;
  • Als u door uw letsel ergens anders gaat werken en minder verdient;
  • Pensioenbreuk (nadelige gevolgen door de overgang naar een andere pensioensregeling).

Pensioenschade claimen

Een vergoeding voor pensioenschade is een deel van de letselschadevergoeding. Omdat pensioenschade ontstaat door arbeidsongeschiktheid is er ook altijd andere schade. Een letselschade specialist bekijkt in een eerste gesprek met u welke schade u lijdt. Door uw schade te laten claimen door een specialist voorkomt u dat u schadeposten zoals pensioenschade vergeet en zelf de schade draagt.

Laat uw pensioenschade berekenen

Schakel direct een specialist in op uw pensioenschade gratis af te laten handelen. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres