U kunt een smartengeld voorschot krijgen als vaststaat dat een ander uw schade moet vergoeden.

Een letselschade voorschot is mogelijk als de aansprakelijkheid vast staat. Een voorschot op de letselschadevergoeding dekt de lopende kosten en voorkomt financiële problemen. Een smartengeld voorschot heeft geen praktische noodzaak. Toch is het vaak mogelijk een smartengeld voorschot te krijgen.

Hoogte smartengeld voorschot

De hoogte van een voorschot is afhankelijk van de schade die wordt erkend. Een smartengeld vergoeding is in Nederland een bedrag tussen de € 200,– en € 250.000,–. Het voorschot is afhankelijk van de hoogte van de vergoeding. De smartengeldvergoeding stel je meestal vast in onderhandelingen. Voorzover de hoogte van de smartengeldvordering is erkend, kun je een voorschot op het smartengeld krijgen.

Smartengeld voorschot

Uitbetaling voorschot smartengeld

De Gedragscode Behandeling Letselschade bevat regels over de uitbetaling van voorschotten. De verzekeraar betaalt erkende schadeposten binnen 14 dagen. Deze regel geldt ook voor bevoorschotting. Binnen veertien dagen na een verzoek om een voorschot moet het bedrag op uw bankrekening staan. In de praktijk wordt deze regel vaak niet nageleefd.

Wettelijke rente

Over letselschade moet wettelijke rente worden betaald. De rente begint te lopen vanaf het moment dat de schade ontstaat. De rente loopt tot de uitbetaling. Door een voorschot te betalen loopt de rente dus niet verder op. Verzekeraars hebben belang bij het betalen van voorschotten. De te betalen wettelijke rente blijft daardoor zo laag mogelijk.

Restitutierisico

Verzekeraars wijzen een verzoek om een voorschot ook regelmatig af. Meestal met een beroep op het restitutie risico. De verzekeraar is bang dat een ten onrechte betaalt voorschot niet terugbetaald wordt.

Maak een afspraak

Met de hulp van een letselschadespecialist staat u sterker. Juridische hulp maakt vaak het verschil tussen een rechtvaardige schadevergoeding en uw eigen schade dragen. Neem vandaag nog contact op. Bel 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of gebruik het onderstaande contact formulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres