Personenschade is schade door verwonding of overlijden van een persoon. Het letsel kan lichamelijk en geestelijk zijn.

Wat is personenschade? Personenschade bestaat uit letselschade en overlijdensschade. Het verschil tussen beide vormen van personenschade is dat de vergoeding voor overlijdensschade niet naar het slachtoffer zelf maar naar zijn of haar nabestaanden gaat. Personenschade ontstaat bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, arbeidsongeval of hondenbeet.

Schadevergoeding personenschade

Om personenschade te claimen, stelt u de tegenpartij aansprakelijk. U geeft (schriftelijk) aan dat u schade heeft en dat de tegenpartij deze moet vergoeden. De meeste schadeclaims worden vervolgens afgehandeld door een verzekeraar.

Op grond van artikel 6:108 BW betaalt een aansprakelijke partij de schade van nabestaanden bij het overlijden van een dierbare. Onder deze schade vallen onder andere de begrafenis- of crematiekosten.

De schadevergoeding voor het slachtoffer zelf kan een groot aantal grondslagen hebben. Bijvoorbeeld een onrechtmatige daad, werkgeversaansprakelijkheid of aansprakelijkheid voor de bezitters van dieren, zoals een hond.

De schadevergoeding aan een personenschadeslachtoffer bestaat uit alle schade van het ongeval.

Smartengeld personenschade

Bij personenschade bestaat er vaak recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt de negatieve gevolgen van letsel op het leven. Bijvoorbeeld door een afname van levensvreugde. Maar denk ook aan geleden pijn, ongemak en andere vormen van leed.

Aansprakelijkheid en een schadevergoeding moeten vaak worden afgedwongen. Uw kans op een schadevergoeding is groter als u direct na het ongeluk juridische bijstand inschakelt.

Maak een afspraak

Door uw schade te bespreken met een specialist weet u snel waar u staat. Laat u goed informeren. Neem contact op. Bespreek uw schade telefonisch of maak een afspraak. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. Zorg dat u vandaag nog goed wordt voorgelicht. Bel 0800- 4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contact formulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres