Iatrogeen letsel is letsel dat ontstaat door medisch handelen ofwel een medische fout.

Iatrogeen betekent letterlijk ‘gemaakt door een arts’. Iatros is Grieks voor arts. De toevoeging ‘geen’ betekent gemaakt door. Niet alleen artsen veroorzaken overigens iatrogene schade. Tegenwoordig zijn veel meer partijen betrokken bij medische behandelingen dan vroeger. Ook medicijn producenten, mondhygiënisten, zorgverleners en producenten van medische hulpmiddelen veroorzaken iatrogene schade.

Voorbeelden iatrogeen letsel

Voorbeelden van door medische behandeling veroorzaakte schade is bijvoorbeeld:

  • Lichamelijke en psychische schade door gemiste te late of onjuiste diagnoses;
  • Schade door de bijwerking van medicijnen;
  • Besmetting bij een bloedtransfusie;
  • Fouten tijdens een operatie of andere behandeling.
iatrogeen letsel, iatrogene schade

Schadevergoeding iatrogeen letsel

Een fout aantonen van een arts of de ondeugdelijkheid van een medicijn is vaak lastig. Medische behandeling is altijd risico vol. Vaak kan alleen een andere arts vaststellen dat er iets is fout gegaan bij een operatie of behandeling. Ook als een het slachtoffer van een medische misser zelf voelt dat er iets fout zit, volgt vaak een frustrerend traject om dit vast te stellen. Voor het aantonen van iatrogeen letsel is vaak een medische expertise nodig. Pas als de medische fout aantoonbaar is, kan het slachtoffer aanspraak maken op een letselschadevergoeding.

Smartengeld iatrogeen letsel

Bij de letselschadevergoeding hoort ook smartengeld. Smartengeld vergoedt de pijn, het leed en de afname van levensvreugde door letsel. De frustratie van een onjuiste diagnose, of het gevoel dat klachten niet serieus worden genomen, worden met smartengeld gecompenseerd. Ook voor de psychische schade die iatrogeen letsel veroorzaakt, krijgt het slachtoffer dus een vergoeding.

Overleg en advies

Letselschade betekent voor veel slachtoffers een onzekerheid en onduidelijkheid. Onze letselschade advocaten kunnen u de juiste richting wijzen. Goed advies en persoonlijke begeleiding zorgen voor een goede afhandeling van uw letselschade. Bel 0800-4455000 voor het maken van een afspraak of om uw situatie vrijblijvend te bespreken. Wij horen graag wat u is overkomen. Ook als u vragen heeft over onze dienstverlening staan wij u graag te woord.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres