Dreigen met besmetting Corona

April 2020 Rechtbank Arnhem – Dreigen met besmetting Corona leidt tot gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding.


Inmiddels zijn de eerste veroordelingen een feit voor het dreigen met besmetting van het Corona-virus. De politierechter in Arnhem veroordeelde twee mannen voor het dreigen met besmetting van het Corona-virus van politieagenten. Beiden kregen een gevangenisstraf opgelegd en moesten een schadevergoeding betalen. De politierechter in Arnhem vindt strafrechtelijk verwijtbaar dat personen zich in deze crisistijd dreigen met besmetting met een virus.

Dreigen met besmetting Coronavirus

Vanwege de voorzorgsmaatregelen tegen besmetting met het Corona-virus, hadden de zittingen plaats door telehoren.

Naast dat het dreigen met besmetting van het Corona-virus strafrechtelijk verwijtbaar is, kan het zeker ook onrechtmatig zijn. Aldus de rechter in Arnhem wordt ter voorkoming van risico’s gevraagd aan mensen om zoveel mogelijk thuis te werken en blijven, en als dat niet lukt om anderhalve meter afstand te houden. In sommige beroepen zoals die van politieagent is dat niet mogelijk.

Niet beschermd tegen besmetting

Voor de politieagenten was het niet mogelijk om thuis te werken. Zij dienen te werken op straat. Ondanks het gevaar is het voor hen soms niet mogelijk de anderhalve meter afstand te houden. Denk aan hulpverlening, aanhoudingen, arrestaties en fouilleren. Zij staan dus voortdurend bloot aan het gevaar van besmetting met het Corona-virus. De rechter Arnhem overweegt dat ook politieagenten partners en kinderen kunnen hebben, en dit zo kunnen doorgeven aan hun familie. Dit leidt tot angst bij politieagenten en hun naasten.
Hoewel onder ‘normale’ omstandigheden dat niet het geval zou zijn geweest, vindt de rechter het in de huidige situatie hoesten en spugen richting een politieagent en te dreigen met besmetting van het Corona-virus strafbaar. Dreigen met besmetting van het Corona-virus en daadwerkelijk hoesten en spugen richting het gezicht van een ander, wordt berecht en leidt in deze Corona-tijd tot een hogere straf dan onder normale omstandigheden zou worden opgelegd.

Straf en schadevergoeding bij dreigen met besmetting Corona

Onder omstandigheden kan het overbrengen van een besmettelijke ziekte, bewust dan wel wanneer het aanmerkelijke risico wordt genomen dat een ziekte wordt overgedragen, leiden tot een onrechtmatige daad. Zo geldt dat ook voor het dreigen met het overbrengen van het Corona-virus en daar ook daadwerkelijk naar handelen door te hoesten en proesten richting gezicht van de agenten.
De rechter Arnhem legt naast gevangenisstraffen een veroordeling op tot het betalen van een schadevergoeding van € 400.

Rechtshulp bij letselschade

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u advies van een letseladvocaat of letselspecialist, bel vrijblijvend 0800-4455000 (gratis).

Uw naam
Uw telefoonnummer
Uw e-mailadres