Cosmetische schade of cosmetisch letsel bestaat uit ontsiering van gelaat of lichaam. Door cosmetisch letsel voelt iemand zich vaak minder mooi. U heeft recht op een schadevergoeding voor cosmetische schade als een ander uw letsel veroorzaakt.

Cosmetisch letsel is zichtbaar letsel. Mensen kunnen het zien. Het slachtoffer wordt hierdoor geconfronteerd met het letsel. Dit kan psychisch zwaar zijn. Cosmetische schade is de schade die ontstaat door de psychische belasting van ontsierend letsel. De aansprakelijke partij betaalt smartengeld als vergoeding voor de cosmetische schade.

Cosmetisch letsel

Een opvallend litteken in het gezicht is een voorbeeld van cosmetisch letsel. Ook beenletsel is soms cosmetisch. Bijvoorbeeld als iemand hierdoor moeilijk loopt of hinkt. Het letsel is dan zowel fysiek als cosmetisch. Voorbeelden van cosmetisch letsel zijn:

 • Littekens;
 • Amputaties;
 • Protheses;
 • Verminkingen;
 • Huidverkleuring;
 • Brandwonden;
 • Misvormingen;
 • Tandletsel;
 • Een scheefstaande neus;
 • Aangezichtsletsel;
 • Hinken.
cosmetische schade, cosmetisch letsel, cosmetische schadevergoeding, cosmetische letselschade, letselschade cosmetisch

Schadevergoeding cosmetisch letsel

De gevolgen die iemand ervaart door de zichtbaarheid van letsel zijn immaterieel. Dit betekent dat de schade niet in geld is uit te drukken. Elk slachtoffer ervaart het letsel anders. De tegenpartij betaalt smartengeld voor de cosmetische schade. Smartengeld vergoedt leed, pijn, ongemak en een afname van levensvreugde.

De letselschadevergoeding bestaat daarnaast uit de materiële schade. Deze schade bestaat uit beschadigde zaken (kapotte kleding, autoschade), kosten (medische behandeling, hulp in huis, reis- en parkeerkosten etc.) en gemist inkomen (bijvoorbeeld minder loon of omzet).

De veroorzaker van het letsel betaalt ook de kosten van een cosmetische hersteloperatie / plastische chirurgie. Plastische chirurgie is meestal pas mogelijk na het herstel. Althans een hersteloperatie is vaak de laatste stap van het herstel. Bij de afhandeling van uw schade beoordelen wij daarom altijd of er in de toekomst nog operaties of behandelingen nodig zijn.

Cosmetische schade bij kinderen

Bij kinderen/minderjarigen speelt bij ontsierend letsel mee dat een cosmetisch hersteloperatie mogelijk pas op later leeftijd mogelijk is. Bij groeiende kinderen is een cosmetische ingreep niet altijd direct mogelijk. Dit betekent dat de schade oploopt. De minderjarige moet immers lang leven met het cosmetische letsel.

Kinderen/minderjarigen hebben vaak meer cosmetische schade. Kinderen leven langer met de gevolgen van het ontsierende letsel. De rechter houdt bovendien rekening met de gevolgen van het cosmetisch letsel op de ontwikkeling en toekomst plannen van minderjarigen.

Cosmetische schade claimen

Het krijgen van een schadevergoeding is niet altijd makkelijk. Verzekeraars wijzen veel schadeclaims af. Ook als schadeclaims een goede kans hebben. Een schadevergoeding moet u afdwingen. Wij helpen mensen om te krijgen waar ze recht op hebben. Bel naar 0800-44 55 000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres