Nekpijn en een stijve nek zijn veel gehoorde klachten na een auto ongeluk. Meestal verdwijnen de nekklachten snel na het auto ongeluk. Als nekpijn aanhoudt, kan er sprake zijn van een whiplash.

Bij kop-staartbotsingen zijn nekpijn en een stijve nek zelfs de meest voorkomende klachten. De nek strekt zich door de kracht van het auto ongeluk waardoor schade aan de nekspieren kan ontstaan.

Ook bij ernstig nekletsel heeft het slachtoffer some weinig of geen nekpijn direct na een auto ongeluk. Laat u daarom altijd onderzoeken door een dokter. Ook als u geen nekklachten en nekpijn heeft na een auto ongeluk.

Een onderzoek door een huisarts is bovendien belangrijk bewijs in een letselschadezaak. Het bewijst dat een ongeluk plaatsvond en dat er letsel ontstond. Ook daarom is medisch onderzoek na een auto ongeval belangrijk.

Nekpijn na auto ongeluk

Whiplash

Bij een aanrijding tegen de achterkant van een auto komt veel kracht vrij op de nek van de inzittenden. Door beschadiging van nekspiervezels, zenuweinden, gewrichtsbanden en tussenwervels ontstaat whiplash letsel. De klachten zijn:

 • pijn in de nek;
 • een stijve nek;
 • hoofdpijn; duizeligheid;
 • geheugen- en concentratieproblemen;
 • stemmingsveranderingen;
 • slaapproblemen en vermoeidheid;
 • oorsuizen.

Gelukkig verdwijnen de klachten bij de meeste mensen na verloop van tijd. We spreken over een chronische whiplash als er na 1 jaar nog klachten zijn.

Aspecifieke nekpijn na auto ongeluk

Nekpijn na een auto ongeluk door spierletsel en wervelproblemen noemen we ook aspecifieke nekpijn. De klachten nemen over het algemeen een week na het auto ongeluk af.

Spierverrekking

Bij spierverrekkingen ontstaat plotselinge pijn. De pijn neemt toe bij belasting, Pijn in rusttoestand ontbreekt. Verrekkingen ontstaan door overbelasting van de gewrichtsbanden of de nekspieren. Dit letsel ontstaat als gevolg van de kracht van het ongeval, maar ook als mensen een ongeval zien aankomen. Mensen proberen vaak de kracht van het ongeluk met spierkracht op te vangen. Door deze krachtsinspanning kan nekletsel ontstaan.

Nekfractuur na auto ongeluk

Het risico op breuken is een andere reden om zeer voorzichtig te zijn bij nekpijn na een auto ongeluk. Verlamming na een auto ongeluk is vaak het gevolg van een nekfractuur. Bij kop-staartbotsingen raakt de vijfde nekwervel vaak beschadigd. Dit letsel is zeer ernstig en leidt mogelijk tot verlamming.

In veel voorkomende breuk is ook de zogenaamde hangmansbreuk. Deze nekfractuur ontstaat onder andere doordat de kin van de bestuurder met het stuur in aanraking komt. Er bestaat een groot risico op een hangmansbreuk bij rijden zonder autogordel.

Uitstraling

Nekpijn na een auto ongeluk ontstaat ook door uitstraling van rugpijn. Een pijnlijke nek in combinatie met rugklachten of schouderklachten kan wijzen op aspecifieke rugpijn. Spierletsel en wervelproblemen veroorzaken aspecifieke rugpijn. Deze klachten komen veel voor na een auto ongeluk. De klachten zouden naar verloop van tijd moeten afnemen.

Bespreek uw letsel vandaag

U heeft vaker dan u denkt recht op een schadevergoeding. Laat u goed voorlichten bij nekpijn na een auto ongeluk. Bespreek u letsel met een specialist. Neem contact op. Bespreek uw letsel telefonisch of maak een afspraak. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. Bel 0800- 4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contact formulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres