Val van vlizotrap: Een verwarmingsmonteur werkt aan een cv-ketel op de zolder van een huurwoning. Om toegang te krijgen tot de zolder is een zogenaamde vlizotrap voorhanden. Dit is een uitschuifbare of opvouwbare trap naar een vliering/zolder. Bij het afdalen van de trap valt de man. De gewonde verwarmingsmonteur stelt de eigenaar van de woning aansprakelijk.

Wat is een vlizotrap? Een vlizotrap is een uitschuifbare of opvouwbare trap naar een vliering of zolder. Waarom en hoe de monteur van de vlizotrap viel, is onduidelijk. Uit het beschikbare bewijs blijkt dat de bovenste traptrede en een knikarm van de vlizotrap loszitten. Bij normaal gebruik zouden deze onderdelen van de trap goed moeten functioneren. De rechter concludeert daarom dat de vlizotrap niet voldoet aan de eisen die we daaraan mogen stellen. Er is sprake van een gebrekkig opstal. De eigenaar van de huurwoning is daarom aansprakelijk voor de letselschade van de monteur die van de vlizotrap viel.

Val van vlizotrap
Een vlizotrap bevat weinig veiligheidsvoorzieningen, maar moet bij normaal gebruik wel voldoende stevig zijn.

Vlizotrap als gebrekkig opstal

Een woning is een zogenaamd opstal. Een vaste trap, zoals een vlizotrap, maakt deel uit van het opstal. In de wet staat dat de eigenaar van een opstal de schade betaalt die ontstaat doordat een opstal niet voldoet aan de eisen die we daaraan mogen stellen. Een vlizotrap is meestal stijl en beschikt niet over een handleuning. Een uitvouwbare zoldertrap is bovendien (meestal) niet bedoelt voor veelvuldig gebruik. Een vlizotrap heeft weinig tot geen veiligheidsvoorzieningen en vraagt om voorzichtigheid van de gebruiker. Daarentegen mogen we wel van een vlizotrap verwachten dat deze niet afbreekt bij normaal gebruik.

Vlizotrap gebrekkig wegens afbreken traptrede

De verhuurder van de woning schakelt een deskundige in. De deskundige beschrijft twee scenario’s. Of de bovenste traptrede of de knikarm schoot los bij het betreden van de trap. De rechter concludeert dat er in beide gevallen sprake is van een gebrek. Ook als de monteur zelf viel en de traptrede los kwam, omdat de monteur zich hieraan vastgreep, is er volgens de rechter sprake van een gebrek. Van een trap mogen we verwachten dat er bij normaal gebruik geen onderdelen los komen.

Opleveringsrapport om aan te tonen dat vlizotrap niet gebrekkig is

De eigenaar van de woning wil met een opleveringsrapport aantonen dat de vlizotrap voldoende veilig was. Het opleveringsrapport zegt volgens de rechter weinig over de vlizotrap. Het defect aan de trap kan bij de oplevering over het hoofd zijn gezien of het defect kan later zijn ontstaan. Dat er in het opleveringsrapport niets staat over de vlizotrap bewijst daarom niet dat de trap niet gebrekkig is.

Belang uitspraak val van vlizotrap

De discussie over het gebrek is in dit geval niet ingewikkeld. De uitspraak toont met name het belang van het vastleggen van bewijs. Zonder foto’s van de kapotte vlizotrap was het aantonen van de aansprakelijkheid waarschijnlijk lastig geweest. Dat een van de traptreden losliet, bewijst in dit geval dat de trap gebrekkig is. Het vastleggen van de plaats en omstandigheden van het ongeval is daarom een belangrijke stap naar een succesvolle schadeclaim.

Bespreek uw schadevergoeding

Onze letselschade advocaten helpen u direct gratis verder. Laat uw schade kosteloos afhandelen. Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: letselschade.nu