Een ouder kan (mede)aansprakelijk zijn als een eigen kind gewond raakt. Bijvoorbeeld omdat de ouder het kind zonder toezicht een activiteit laat uitvoeren waarvoor het kind nog ‘te jong’ is.

Een ouder kan aansprakelijk zijn als er onvoldoende toezicht wordt gehouden op een kind en het kind gewond raakt. In een recente uitspraak beoordeelt de rechter de aansprakelijkheid van een moeder voor de letselschade die ontstaat als haar kind aangereden wordt bij het oversteken. De rechter wijst de aansprakelijkheid van de moeder uiteindelijk af, omdat de moeder niet wist dat het kind gevaar liep en omdat een gemiddeld kind van 7 snapt hoe een stoplicht werkt en zelfstandig een weg kan oversteken.

Aanrijding kind op oversteekplaats

Een moeder steekt de weg over met drie kinderen. Twee van haar kinderen zitten in een kinderwagen. Haar 7 jarige zoontje loopt naast de kinderwagen. Als de moeder halverwege de oversteekplaats stopt, omdat het stoplicht op rood staat, kijkt de vrouw om en ziet zij haar zoontje op de grond liggen. Uit onderzoek blijkt dat het jongetje 10 a 15 meter na de oversteekplaats de weg op is gelopen. Het stoplicht van de oversteekplaats stond op rood toen het jongetje overstak. De verzekeraar van de automobilist betaalt de schade, maar wil de schade verhalen op de moeder. De rechter beoordeelt of de moeder aansprakelijk is voor de aanrijding van haar kind, dat ze even uit het oog verloor.

Aansprakelijkheid onoplettende ouders

Aansprakelijkheid ouder voor onveilig overstekend kind

De verzekeraar verwijst naar andere rechtszaken waarin ouders aansprakelijk waren voor letsel van hun eigen kinderen. De rechter wijst de vordering af. De moeder wist niet dat haar zoontje gevaar liep. Dit geval verschilt daarom van andere gevallen. Voor de aansprakelijkheid van ‘onoplettende’ ouders is dus van belang of de ouder weet of kon weten dat het kind gevaar loopt:

“In aangehaalde genoemde zaken was het voor de ouder duidelijk dat zich een mogelijk gevaarlijke situatie voordeed voor hun kind. In de onderhavige zaak was [gedaagde 2] zich echter niet bewust dat er een mogelijk gevaarlijke situatie was ontstaan, omdat [gedaagde 2] niet wist dat [slachtoffer] niet met haar was mee overgestoken.”

Aansprakelijkheid onvoldoende toezicht ouders

Belangrijk is dus of de ouder weet dat het kind gevaar loopt. Ook de leeftijd en het inzicht van het kind in het gevaar spelen een rol. Aansprakelijkheid voor (onoplettende) ouders is in dit geval niet aan de orde omdat de ouder niet wist dat het kind gevaar liep en omdat het kind oud genoeg was om het gevaar van het oversteken zelf te begrijpen. De moeder mocht vanwege de leeftijd van haar zoontje aannemen dat hij zelfstandig kon oversteken.

‘Onoplettende’ ouders zijn aansprakelijk als duidelijk is dat het kind gevaar loopt

Ouders zijn aansprakelijk als kinderen schade veroorzaken. Dit is een vorm van risicoaansprakelijkheid. De ouders hoeven geen schuld te hebben aan de schade die hun kind veroorzaakt. Voor mede aansprakelijkheid van een ouder voor het gewond raken van een kind moet de ouder wel een verwijt gemaakt kunnen worden. De ouders zijn (mogelijk) aansprakelijk als het kind zonder toezicht een gevaarlijke activiteit verricht, waarvan het kind zelf vanwege de leeftijd het gevaar nog niet inziet.

Ouders die zichzelf aansprakelijk stellen

Het kan voor ouders voordelig zijn om hun eigen aansprakelijkheid goed te (laten) beoordelen na een ongeval van een kind. Het verhalen van schade op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders betekent namelijk dat de ouders de schade van hun kind niet zelf betalen.

Conact

Onze schaderegelaars helpen u direct verder. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: rechtspraak.nl