Podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL maakte bekend dat in 2023 ongeveer voor 20 miljoen euro letselschade is veroorzaakt door bestuurders die na het ongeval doorrijden.

De informatie van het Misdaadbureau is afkomstig van het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds is een stichting met een vangnetfunctie. De bestuurder van een motorvoertuig is verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid (WA verzekering). Als een motorvoertuig schade veroorzaakt, kan het slachtoffer de schade verhalen op deze verzekering. Als het voertuig onverzekerd is of als de bestuurder onbekend is, betaalt het Waarborgfonds de schade. Het Waarborgfonds zorgt dus dat het slachtoffer alsnog een schadevergoeding krijgt als dit niet mogelijk is via de WA verzekeraar van het betrokken motorvoertuig.

Doorrijders veroorzaakten 20 miljoen letselschade in 2023

1220 letselschadeclaims doorgereden bestuurder

In 2021 kreeg het Waarborgfonds 1220 meldingen binnen van letselschade waarbij de veroorzaker is doorgereden na het ongeval. In 2022 waren dit er ongeveer 1020. In totaal hadden deze letselschadeslachtoffers in 2023 ongeveer 20 miljoen euro schade. Volgens het Waarborgfonds zijn de toegenomen drukte op wegen en hufter gedrag de voornaamste oorzaken van de toename.

Aanrijdingen straatmeubilair en geparkeerde auto´s

Naast de meldingen van letselschade door een onbekende bestuurder werden er ook 23.000 meldingen gedaan van doorrijders die schade toebrachten aan wegmeubilair zoals paaltjes en lantaarnpalen.
Het aantal meldingen van schade aan geparkeerde auto’s is wel afgenomen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van rijhulpsystemen, zoals achteruitrijcamera’s en sensoren.


Bron: www.nporadio1.nl