Uit onderzoek van een Oostenrijks IT bedrijf blijkt dat een kwart van alle auto ongelukken plaatsvindt binnen de eerste drie minuten. 40% van de auto ongelukken vindt plaats binnen de eerste 6 minuten van een auto rit.

Het bedrijf, Dolpin Technologies, verzamelde informatie van 40.000 automobilisten. Oostenrijkse verzekeraars geven korting voor goed rijgedrag. Verzekerden die zich aan de maximum snelheid houden en niet telefoneren tijdens het rijden betalen minder premie. Een black box in de auto registreert informatie om vast te stellen of automobilisten de regels naleven. Het bedrijf heeft aan de hand van de verzamelde informatie onderzoek uitgevoerd naar verkeersongevallen.

Kwart auto ongelukken binnen eerste drie minuten

40% auto ongelukken binnen 6 minuten

Het bedrijf analyseerde 3,2 miljoen autoritten. Tijdens deze ritten vonden 1986 ongevallen plaats. Een kwart (25%) van de ongevallen gebeurde binnen de eerste drie minuten. 39% van de ongevallen vond plaats binnen 6 minuten. De kans op schade en letsel is dus groot tijdens de eerste minuten van een auto rit.

Grotere kans op ongeluk bij langere auto rit

Uit het onderzoek bleek ook dat de kans op een ongeval het kleinst is bij een auto rit tussen de 10 en 20 minuten. Na twintig minuten stijgt de kans op een ongeluk. Bij auto ritten langer dan 40 minuten is de kans op een ongeluk 2,5 maal hoger dan de kans op een ongeval bij een auto rit van minder dan 20 minuten.