Na een hondenbeet heeft u recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt pijn, lijden en afname van levensvreugde.

Gebeten worden door een hond kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als iemand tijdelijk niet kan werken en dus inkomen misloopt. Daarnaast zijn er de kosten van kapotte kleding, medische behandeling, het eigen risico, reiskosten en andere kosten. De eigenaar van een hond betaalt een schadevergoeding als een hond een persoon bijt. Bent u gebeten door een hond dan heeft u bijna altijd recht op smartengeld en een vergoeding van uw schade. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.

Hondenbeten in Nederland

Het aantal hondenbeten in Nederland is schrikbarend hoog. Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 mensen door een hond gebeten. Omdat niet alle bijtincidenten geregistreerd worden, ontbreken exacte cijfers. De gevolgen van een hondenbeet blijven meestal beperkt tot letsel aan ledenmaten of gezicht. Maar jaarlijks komt gemiddeld ook ongeveer 1 persoon te overlijden door een aanval van een hond.

smartengeld hondenbeet, smartengeld gebeten door hond, hoeveel smartengeld na hondenbeet

Aansprakelijkheid smartengeld hondenbeet

De eigenaar van een hond is aansprakelijk voor schade die de hond veroorzaakt. Dit volgt uit de wet. Maar ook een bedrijfsmatig gebruiker van een hond kan aansprakelijk zijn voor schade door een hondenbeet. Denk bijvoorbeeld aan een honden uitlaatservice, hondentrainer of een beveiligingsbedrijf dat werkt met waakhonden. Het slachtoffer van een bijtincident kan in dat geval zowel de eigenaar als de gebruiker van de hond aansprakelijk stellen.

Hoeveel smartengeld na een hondenbeet?

De hoogte van het smartengeld na een hondenbeet is afhankelijk van de ernst van het letsel en de gevolgen van het letsel op het leven van het slachtoffer. Een belangrijke factor bij letsel toegebracht door een hond is vaak de zichtbaarheid van een litteken. Een bijtwond in een been, arm of gezicht laat vaak littekens achter. Hierdoor voelt iemand zich vaak minder mooi of onzeker. De hieronder gegeven voorbeelden geven inzicht in het smartengeld dat u krijgtt als u door een hond bent gebeten. Bekijk ook onze andere smartengeld voorbeelden voor meer inzicht in uw claim.

Smartengeld is slechts een deel van de totale letselschadevergoeding. Het grootste deel van de vergoeding bestaat uit kosten en schade die ontstaan door een ongeval. De totale schadevergoeding is in de hieronder beschreven gevallen dus hoger dan alleen het genoemde smartengeldbedrag.

Smartengeld hondenbeten arm en been

Een vrouw wordt gebeten door de hond van haar tweelingzus. De hond bijt de vrouw in haar linkerarm en rechterbeen. De vrouw wordt enige tijd behandeld. De littekens die achterblijven zijn volgens de plastisch chirurg ‘goede littekens’. Dit betekent dat de littekens van de hondenbeet (waarschijnlijk) niet blijvend zijn. De vrouw krijgt € 1.908,– smartengeld voor de gevolgen van de hondenbeet.

Smartengeld beenletsel door hondenbeet

Een 23 jarige peuterleidster worden in haar been gebeten door een hond. De vrouw ligt 1 week in een ziekenhuis en is ruim 2 jaar arbeidsongeschikt. Door complicaties verloopt de genezing niet voorspoedig. De vrouw ervaart veel pijn en kan zich gedurende een lange periode moeilijk bewegen. De vrouw krijgt € 4.230,– smartengeld.

Hondenbeet in het gezicht

Een hond bijt een 5 jarig meisje in haar gezicht. De rechtermondhoek van het meisje scheurt uit. Ook ontstaat er letsel aan de wang en de lip. Voor de behandeling moet het meisje een week lang dagelijks naar het ziekenhuis en in de twee maanden daarna wekelijks. Er blijven na het herstel littekens achter in het gezicht. Deze littekens kunnen naar verwachting in de toekomst worden gecorrigeerd door een ingreep van een plastisch chirurg. De rechter kent € 4.378,– smartengeld toe voor de gevolgen van de hondenbeet.

Smartengeld bijtwond in oor

De hond van oma bijt haar kleinkind van 3 in het oor. Het oor geneest goed, maar er blijft wel een ontsierend litteken zichtbaar. De rechter overweegt dat dit litteken(met name) in de pubertijd tot veel onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen kan leiden. De rechter kent daarom een bedrag van € 5.381,– aan smartengeld toe.

Smartengeld door hond in gezicht gebeten

Een 3 jarig meisje wordt door een hond in haar gezicht gebeten. Door de hondenbeet heeft het meisje een wond rond haar linkeroog. Hiervoor zijn 8 hechtingen nodig. Na het herstel resteert een litteken rondom het oog. Het meisje dat is gebeten door een hond krijgt € 6.128,– smartengeld.

Smartengeld claimen na een hondenbeet

Het inschakelen van een letselschade advocaat of juist is meestal gratis. De aansprakelijke hondenbezitter betaalt namelijk de kosten die u maakt om uw schade te claimen. Hieronder vallen ook de kosten van een advocaat of jurist. Benieuwd naar uw mogelijkheden. Neem contact op. Onze medewerkers helpen u direct verder. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres