Smartengeld voorbeelden blijvend letsel: Met blijvend letsel bedoelen we letsel dat niet herstelt. Het slachtoffer moet met de gevolgen van het letsel leven. Bij blijvend letsel ontstaat veel letselschade. De vergoeding bestaat bijvoorbeeld onder andere uit diverse kosten, gemist inkomen en uit smartengeld. Smartengeld vergoedt pijn, leed en afname van plezier in het leven.

Blijvend letsel kan bestaan uit ernstig letsel zoals een verlamming, dwarslaesie of amputatie. Ook een botbreuk of dystrofie na een ongeluk heeft soms blijvende gevolgen. Tijdens het herstel blijkt of een ongeval blijvende gevolgen heeft. Als een ander aansprakelijk is voor uw letselschade heeft u recht op vergoeding van al uw schade. Dit zijn enerzijds kosten en gemiste inkomsten en anderzijds het smartengeld. Een vergoeding voor het leed dat letsel veroorzaakt.

Voorbeelden smartengeld blijvend letsel

Blijvend letsel is veelal ernstig letsel. De genoemde smartengeld bedragen zijn voor Nederlandse standaarden relatief hoog. Het smartengeld is helaas relatief laag gezien het leed dat mensen ondergaan door blijvende letsels en beperkingen.

De totale schadevergoeding is overigens vele malen hoger dan de genoemde smartengeld voorbeelden. De schadevergoeding bestaat naast het genoemde smartengeld ook uit een vergoeding van materiële schade.

smartengeld blijvend letsel, smartengeld blijvend letsel berekenen, voorbeelden smartengeld blijvend letsel
Voor een succevolle schadeclaim is het belangrijk dat u direct het juiste pad kiest. Een letselschade advocaat kan uw schade meestal zonder kosten voor u claimen.

Berekenen smartengeld blijvend letsel

Aan de hand van voorbeelden geven wij u een indicatie van de hoogte van het smartengeld bij blijvend letsel. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de invloed van het letsel op het leven van het slachtoffer. Daarbij kunnen van belang zijn:

 • De duur van het herstel;
 • Verblijf in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. En de duur van het verblijf;
 • Waren er complicaties bij het herstel?;
 • De aard van het ongeluk (is het ongeluk opzettelijk of zeer roekeloos veroorzaakt);
 • Is het uitoefenen van hobby’s en favoriete vrijetijdsbestedingen nog mogelijk?;
 • Moet het slachtoffer zijn toekomstplannen aanpassen?;
 • De gevoelens die het slachtoffer ervaart door het letsel. Bijvoorbeeld depressieve en andere psychische klachten.

Ook een groot aantal andere persoonlijke omstandigheden speelt mee bij het berekenen van de hoogte van smartengeld. De vergoeding is altijd vastgesteld naar de individuele omstandigheden en hoogst persoonlijk.

Blijvend letsel bobcat ongeluk

Een zzp’er werkt voor een zeehavenbedrijf. De Bobcat (een compacte graafmachine) waarmee de man werkt, loopt vast in het ruim van een schip met veevoer. Als de man uitstapt om de machine vrij te maken, rijdt een collega in een shovel hem aan. De man raakt gewond aan beide benen. Het letsel aan zijn rechterbeen leidt tot blijvende beperkingen. De man kan door het beenletsel onder andere niet meer voetballen. De rechtbank kent een bedrag van € 13.100,– aan smartengeld voor het blijvende letsel aan zijn been.

Blijvend oogletsel

Een bankmedewerker komt volledig onverwacht terecht in een politieoptreden tegen ordeverstoring. Bij de charge gebruikt de politie wapenstokken. De man heeft niets te maken met de ordeverstoring. Hij wordt hard geraakt met een wapenstok en loopt oogletsel op. De man raakt blind aan zijn rechteroog. Daarnaast heeft hij door de klap met de wapenstok last van vermoeidheidsverschijnselen en lichtschuwheid. Voor het smartengeld is daarnaast van belang dat het letsel zichtbaar en ontsierend is. De man krijgt € 36.783,– smartengeld voor het blijvend letsel aan zijn oog en aangezicht.

Blijvend whiplash letsel

Een 37 jarige vrouw loopt bij een aanrijding zeer ernstig whiplash letsel op. De klachten bestaan onder andere uit snelle vermoeidheid, concentratiestoornissen, pijn in haar nek, schouder en onderrug en incontinentieklachten. De fysieke invaliditeit van de vrouw is 49%. Met name de pijnklachten betekenen dat de vrouw ernstig beperkt is in haar dagelijks leven. De vrouw kan niet meer sporten. Zij kan zichzelf bovendien vaak niet verzorgen. Daarbij heeft zij hulp nodig. Bovendien heeft de vrouw het psychisch zwaar met haar (gewijzigde) toekomstperspectief. De vrouw krijgt € 43.392,– aan smartengeld voor de blijvende klachten van het whiplashletsel.

Blijvend letsel val van hoogte

Een monteur valt van 9,5 meter hoogte naar beneden. De man raakt ernstig gewond door de val. Het letsel bestaat uit een verbrijzelde rechterelleboog en heup, een meervoudig gebroken bekken en rechterbovenbeen, een gebroken knie, gescheurde milt, gekneusde nier en orgaanletsel door een open buikwond. De buikwond moet dagelijks worden verzorgd. De man ligt 5 maanden in het ziekenhuis. Door het ongeval raakt de man ook in een sociaal isolement. De man raakt bovendien arbeidsongeschikt. De rechtbank kent € 62.896,– aan smartengeld toe voor de blijvende beperkingen door een val van hoogte.

Blijvend letsel aanrijding op vluchtstrook

Een 44 jarige man rijdt op de snelweg. Door een motorstoring komt hij praktisch tot stilstand op de rechterrijbaan. Een vrachtwagen kan niet op tijd remmen en rijdt achterop de personenauto. De man loopt ernstig rug- en nekletsel op en een dwarslaesie. De man raakt vanaf zijn middel verlamd. De rechtbank wijst € 111.536,– aan smartengeld toe voor de blijvende gevolgen van de achter aanrijding.

Medische eindtoestand

Voor het vaststellen van de omvang van de schade en de hoogte van het smartengeld is belangrijk dat er sprake is van een medische eindtoestand. Dit betekent dat doctoren geen medische veranderingen meer verwachten. De blijvende gevolgen van het ongeval zijn dan inzichtelijk. Voorafgaand aan de definitieve afhandeling van de schade betaalt de aansprakelijke veroorzaker voorschotten.

Uw schade bespreken

De hierboven genoemde bedragen geven een indicatie van het recht op smartengeld. Het recht op een schadevergoeding moet eerst worden vastgesteld. Voor een rechtvaardige schadevergoeding is het bespreken van uw schade met een specialist een goede eerste stap. Wij claimen uw schade in de meeste gevallen kosteloos voor u. Bespreek uw mogelijkheden. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres