Hoe beoordelen we de aansprakelijkheid van een winkelier of ondernemer als een klant een gevaarlijke situatie veroorzaakt?

Een man struikelt in een bouwmarkt over elektrabuizen die bij de kassa op de winkelvloer liggen. De man valt en loopt letselschade op. De man stelt de bouwmarkt aansprakelijk voor zijn letselschade.

Niet de winkelier of ondernemer, maar een klant plaatst een voorwerp op de vloer en een andere klant struikelt en valt. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van ondernemers voor gevaarlijke situaties die anderen veroorzaken?

Gevaarlijke situatie door klant

Een klant legt iets op de vloer, maar de ondernemer moet betalen? Dat klinkt oneerlijk. We beoordelen deze situatie aan de hand van de kelderluik criteria voor gevaarzetting. Er was sprake van een gevaarlijke situatie. De buizen op de vloer waren slecht zichtbaar. De kans dat iemand over de buizen struikelt en letsel oploopt, is dan ook aanzienlijk. De werknemers van de bouwmarkt zagen dat de buizen op de grond waren gelegd, maar hebben geen maatregelen genomen. Het onzorgvuldige en onrechtmatige handelen bestaat in dit geval dus uit het voort laten bestaan van een gevaarlijke situatie. De bouwmarkt is daarom aansprakelijke voor de letselschade.

Struikelen in een winkel
Ondernemers zijn ook aansprakelijk voor schade die ontstaat door gevaarlijke situaties die klanten veroorzaken.

Eigen verantwoordelijkheid klant bij struikelen in een winkel

De gevallen klant droeg een zak visvoer. Hij gebruikte hiervoor geen karretje of mandje. Dit belemmerde mogelijk zijn zicht op de vloer. De man had, volgens de rechtbank, ook rekening moeten houden met voorwerpen op de vloer bij de kassa. Dit is reden voor de rechtbank om 25% eigen schuld aan te nemen. De bouwmarkt betaalt dus 75% van de letselschade.

Voorwerpen op de vloer in een winkel

Een tuinslang of elektriciteitskabel over de stoep, een liggende fiets of een winkelmandje dat even wordt neergezet. Gevaarlijke situaties zijn makkelijk te creëren. Als iemand niet goed oplet en struikelt, kan dit gevaar schade veroorzaken. Voor de beoordeling van de aansprakelijkheid kijken we onder andere naar:

  • De kans dat er een ongeluk ontstaat (hoeveel mensen lopen er langs);
  • Hoe oplettend zijn deze mensen;
  • De mogelijkheden om het gevaar weg te nemen (weghalen of bijvoorbeeld een waarschuwingsbordje plaatsen);
  • De eigen schuld van het slachtoffer (lette hij of zij voldoende op?).

Schade in een winkel of de openbare ruimte

Als iemand struikelt, uitglijdt of valt, is het recht op een schadevergoeding meestal niet het eerste waar iemand aan denkt. Vaak is er echter meer mogelijk dan u denkt. Vrijblijvend overleg met een van onze specialisten geeft u meteen een goed beeld van uw mogelijkheden. Neem contact op om uw schade te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres