Eigen schuld is de mate waarin iemand zelf bijdraagt aan het ontstaan van zijn of haar schade. De verplichting om schade te vergoeden, geldt niet voor schade die door eigen schuld ontstaat.

Veel schade ontstaat door het handelen van meerdere mensen. Meestal delen partijen daarom de schade. We drukken dit uit in een percentage. Bij 25% eigen schuld betaalt de veroorzaker 75% van de schade.

Heeft u letsel en schade dan handelt een verzekeraar dit meestal met u af. Verzekeraars beroepen zich graag op eigen schuld. Dit betekent voor de verzekeraar namelijk dat zij minder betaalt. Ga niet zomaar akkoord met de verdeling van de aansprakelijkheid die een verzekeraar voorstelt. Wij helpen u graag de verdeling van de aansprakelijkheid anders vast te stellen. Dit zorgt dat u de letselschadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Eigen schuld verkeersongeval

Eigen schuld speelt met name bij verkeersongevallen een grote rol. Een verkeersfout is snel gemaakt. Geen richting aangeven, te hard rijden, plotseling remmen en geen auto gordel dragen zijn voorbeelden van verkeersfouten die aanleiding kunnen zijn om eigen schuld aan te nemen.

Verkeersfouten dragen niet altijd bij aan het ontstaan van schade. Rijden zonder rijbewijs is bijvoorbeeld geen reden om zelf een deel van de schade te dragen. Alleen als onervarenheid tot schade leidt, veroorzaakt het rijden zonder rijbewijs immers schade.

Gordelkorting

Een veel voorkomend voorbeeld van eigen schuld is de zogenaamde gordelkorting. Als een slachtoffer van een auto ongeluk geen gordel draagt, passen we gordelkorting toe. We nemen dan aan dat een deel van het letsel en de schade ontstond door het niet dragen van een auto gordel.

Gordelkorting is een bewijsvermoeden. Het slachtoffer droeg geen gordel en daarom nemen we aan dat hij/zij een deel van het letsel kon voorkomen. Om alsnog alle schade vergoed te krijgen, bewijst het slachtoffer dat er geen letsel ontstond door het niet dragen van een auto gordel.

Eigen schuld arbeidsongeval

Bij arbeidsongevallen kan de werknemer met letsel meestal geen verwijt worden gemaakt. De werkgever betaalt meestal alle schade van de werknemer.

Bespreek uw schade

Door uw letsel te bespreken met een specialist weet u snel waar u staat. Laat u bij letsel goed informeren. Neem contact op. Bespreek uw letsel of maak een afspraak. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. Zorg dat u vandaag nog goed wordt voorgelicht. Bel 0800- 4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contact formulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres