Wie als passagier, bijrijder of inzittende betrokken is bij een ongeluk heeft meestal recht op een schadevergoeding en smartengeld. Bijvoorbeeld als je meerijdt met iemand die een ongeluk veroorzaakt of als passagier in een auto die wordt aangereden. Of als je als passagier in een tram, bus of vliegtuig bij een ongeluk betrokken bent.

Bent u bij een ongeluk gewond geraakt als passagier, bijrijder of inzittende van een voertuig dan is er meestal meer mogelijk dan u denkt. Voor het claimen van smartengeld en een volledige vergoeding van uw schade schakelt u gratis een deskundige belangenbehartiger in.

Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor pijn leed en afname van plezier/levensvreugde. Dit noemen we de immateriële schade van een ongeluk. De letselschadevergoeding bestaat naast de hieronder genoemde smartengeldbedragen ook uit een vergoeding van alle materiële schade (zorgkosten, gemist inkomen, autoschade etc.). De totale schadevergoeding is dus vele malen hoger dan de hieronder genoemde bedragen.

Bekijk onze andere smartengeld voorbeelden voor meer inzicht in uw claim.

Schuldloze derde regeling

Een inzittende kan vaak een beroep doen op de schuldloze derde regeling. De inzittende kan op grond van deze regeling iedere betrokken verzekeraar aanspreken. Deze verzekeraar betaalt dan de schade (lees schiet de schade voor) in afwachting van de afhandeling. De schuld hoeft dan nog niet vast te staan. Is duidelijk welke verzekeraar de schade moet betalen dan verrekenen de verzekeraars de schade onderling.

Aansprakelijkheid vervoerder

Passagiers van een bus, boot, tram, trein of ander vervoersmiddel reizen op grond van een vervoersovereenkomst. De wet bepaalt dat de vervoerder aansprakelijk is voor schade van passagiers. De passagier van een trein, tram bus etc. met letselschade heeft dus meestal recht op een schadevergoeding.

Aansprakelijkheid vervoer op reis

Ook een touroperator of reisorganisator kan aansprakelijk zijn voor de letselschade van een passagier. Bijvoorbeeld als het gaat om een busreis, vlucht of boottocht die deel uitmaakt van de reis. Ook als u tijdens het vervoer van en naar een hotel gewond raakt, betaalt de reisorganisator soms een schadevergoeding.

Smartengeld bijrijder, passagier en inzittende, smartengeld inzittende autoongeluk, smartengeld bijrijder auto

Hoogte smartengeld passagier

De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de hinder die door het letsel ontstaat. Daarbij kijken we onder andere naar:

 • Duur van het herstel;
 • Blijvende klachten;
 • Arbeidsongeschiktheid (tijdelijk of permanent, geheel of gedeeltelijk);
 • Invloed van het letsel op het sociale leven;
 • Kan het slachtoffer nog sporten, hobby’s uitoefenen;
 • De psychische belasting van het letsel.

Smartengeld litteken bijrijder

Een vrouw zit naast haar man in de auto. Zij verlaten een uitrit van een parkeerterrein en worden aangereden. De vrouw loopt een snijwond op boven haar rechter wenkbrauw. De vrouw krijgt € 379,– smartengeld.

Smartengeld tram passagier

Een vrouw zit in de tram als er een aanrijding ontstaat tussen de tram en een graafmachine. De vrouw valt door de van haar stoel af. De ruiten van de tram breken en de vrouw krijgt de glasscherven over zich heen. Zij loopt diverse verwondingen op. Na het ongeval heeft de vrouw ook last van angsten. Dit leidt onder tot nachtmerries. De vrouw krijgt € 1.190,– smartengeld voor het letsel dat zij als tram passagier opliep.

Smartengeld whiplash inzittende

Een 57 jarige secretaresse zit als passagier in een auto. De auto staat stil voor een voorrangskruispunt en wordt van achteren aangereden. Bij de achter aanrijding loopt de vrouw whiplash letsel op. De klachten bestaan onder andere uit vermoeidheid, nek- en rugpijn, slaap- en concentratieproblemen en zij ziet wazig. De vrouw kan door het letsel niet meer tennissen, zwemmen en tuinieren. Activiteiten waar zij voor de aanrijding veel plezier aan beleefde. De vrouw krijgt € 7.421,– smartengeld voor het whiplash letsel dat zij als passagier opliep.

Bekijk meer voorbeelden van smartengeld bij whiplash letsel.

Smartengeld passagier

Een vrouw raakt als passagier gewond bij een verkeersongeval. Zij loopt onder ander letsel op aan haar linkerenkel. Zij ligt 10 dagen in het ziekenhuis, loopt vervolgens 6 weken met gips waarna zij nog enige tijd behandelt wordt door een fysiotherapeut. Het letsel herstelt niet volledig. De vrouw kan niet langer dan 10 minuten lopen en ondervindt problemen bij het traplopen, huren en knielen. Ze moet in de toekomst nogmaals geopereerd worden, waarna ook een revalidatie volgt. De vrouw krijgt € 11.180,– aan smartengeld voor het verkeersongeval waarbij zij als passagier betrokken was.

Smartengeld vliegtuig passagier

Bij de landing verongelukt een vliegtuig. Een 56 jarige vrouwelijke passagier breekt hierbij haar linker scheenbeen en een rib. Daarnaast loopt zij diverse verwondingen op aan haar lichaam en gelaat. Ook ondervindt zij psychische problemen door het vliegtuigongeluk waarbij zij als passagier is betrokken. De vrouw ligt 25 dagen in het ziekenhuis. Werken in het familiehotel is niet langer mogelijk. De fysieke invaliditeit is 17 procent. De vrouw krijgt € 13.365,– smartengeld.

Smartengeld bijrijder, passagier en inzittende, smartengeld passagier vliegtuig

Smartengeld aanrijding achter op de bromfiets

Een 13 jarige meisje zit bij haar vader achterop de bromfiets. Een afslaande vrachtwagen rijdt de bromfiets aan. Het meisje loopt letsel op aan haar linkerbeen en enkel. De beenhuid geneest niet goed. Een huidtransplantatie is nodig. Hierdoor blijven ontsierende littekens achter op het been. Het meisje schaamt zich voor de littekens. Zij wil daarom niet meer zwemmen of een jurk dragen. De rechtbank meent dat het meisje ook in beperkte mate arbeidsongeschikt is. De rechtbank stelt het smartengeld vast op € 14.348,–.

Smartengeld bus passagier

Een vrouw neemt deel aan een bedevaartsreis. De bus waarin de vrouw zit krijgt een klapband en raakt van de weg. De vrouw loopt ernstig beenletsel op. Het linkeronderbeen moet worden geamputeerd. Daarna volgt een lang revalidatietraject. De vrouw heeft door het busongeluk een PTSS. Zij wordt voor haar p[psychische klachten behandelt door een arts. Zij krijgt € 18.949,– smartengeld voor het letsel dat zij als passagier opliep bij het busongeluk.

Smartengeld inzittende eenzijdig ongeluk

Een 19 jarige vrouw raakt ernstig gewond als de bestuurder van de auto waarin zij zit een stuurfout maakt. Bij het eenzijdige ongeluk ontstaat ernstig hersenletsel en een klaplong. De vrouw wordt 8 weken opgenomen in een ziekenhuis en verblijft daarna 8 maanden in een revalidatiecentrum. De vrouw houdt blijvend last van nek- en hoofdpijn en is snel vermoeid. Daarnaast zijn er ernstige cognitieve beperkingen. De vrouw kan alleen enkele werkzaamheden in huis verrichten. De vrouw zit door het letsel bovendien in een sociaal isolement. De rechtbank kent € 64.098,– aan smartengeld toe.

Bekijk meer voorbeelden van smartengeld bij hersenletsel.

Bestuurder als bijrijder

Uit de rechtspraak blijkt dat ook de bestuurder van een voertuig een passagier kan zijn of worden. Vier jongens rijden op de snelweg onderweg naar een feestje. Tijdens de nachtelijke autorit trekt een van de passagiers aan de handrem. Hierdoor ontstaat een ongeluk. De verzekeraar weigerde de letselschade van de bestuurder te vergoeden. De letselschade van de bestuurder was uitgesloten op grond van de verzekeringspolis. De rechter floot de verzekeraar terug. De bestuurder van een auto is de persoon die de auto controleert. Vanaf het moment dat een passagier aan de handrem trok, was de persoon achter het stuur volgens de rechtbank niet langer de bestuurder.

Laat uw letsel claimen door een specialist

U laat uw letselschade in de meeste gevallen gratis voor u claimen. U krijgt dus zonder moeite en kosten de schadevergoeding waar u recht op heeft. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres