Smartengeld psychische schade

Smartengeld psychische schade: Psychisch letsel leidt tot schade. Als normaal functioneren lastig is ontstaat schade. Voor leed, ongemak en afname van levensvreugde door psychische schade krijgt het slachtoffer smartengeld. Psychische schade ontstaat vaak bij een ongeval waarbij ook lichamelijk letsel ontstaat, maar kan ook zonder lichamelijk letsel ontstaan.

Psychisch letsel wordt niet altijd serieus genomen. Slachtoffers hebben vaak het idee dat er onvoldoende aandacht is voor hun klachten. Van buiten is het letsel niet waarneembaar en dus onzichtbaar. Erkenning is belangrijk, maar moet soms worden afgedwongen. Bij psychische schade maakt u aanspraak op een letselschadevergoeding en smartengeld.

Psychische schade

Voorbeelden van psychische schade zijn bijvoorbeeld een angststoornis, depressie, post traumatische stress stoornis of burn-out. Veel voorkomende klachten en symptomen bij psychische schade zijn:

 • Een angststoornis;
 • Angst voor een ongevalsplek;
 • Angst voor objecten die een herinnering aan het ongeval oproepen;
 • Slaapproblemen;
 • Concentratieproblemen;
 • Vermoeidheid en zelfs extreme vermoeidheid;
 • Woedeaanvallen;
 • Stemmingswisselingen;
 • Gedragsverandering.

Als u zoekt naar een medisch specialist bij psychische schade kijk dan eens op de website van de Stichting Steunpunt Letselschade. Op deze pagina vindt u een groot aantal medische specialisten met diverse specialisaties.

smartengeld psychische schade, smartengeld psychische shcade voorbeeld, schadevergoeding psychische schade, smartengeld bij psychische schade, smartengeldclaim psychische schade

Affectieschade en shockschade

Niet alleen het letselschade slachtoffer lijdt psychische schade bij een ongeval. De gevolgen van een ongeval drukken vaak ook zwaar op familieleden en naasten. Familieleden en naasten kunnen onder omstandigheden recht hebben op een vergoeding voor affectieschade of shockschade. Affectieschade is het ‘normale’ verdriet van het overlijden van een naaste of door ernstig en blijvend letsel van een ouder of kind. Shockschade is psychische schade die ontstaat door een (directe) confrontatie met de gevolgen van een ongeluk.

Smartengeld psychische schade

Een voorbeeld van smartengeld bij psychische schade is persoonlijk en niet zomaar toepasbaar op uw situatie. Letselschade is persoonlijk en de toekenning van smartengeld is afhankelijk van de persoon van het slachtoffer, het letsel en alle bijkomende omstandigheden. Een voorbeeld van smartengeld bij psychische schade of geestelijke schade kan dan ook niet 1 op 1 worden toegepast op uw situatie. Onze specialisten kunnen u wel een persoonlijke indicatie geven van uw smartengeldclaim bij psychische schade of geestelijke letselschade. Om goed inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie gaan we graag met u in gesprek.

De voorbeelden van smartengeld bij psychische letselschade zien zowel op ongevallen waarbij psychische en fysieke schade ontstaat als op gevallen waarin psychische schade ontstaat zonder lichamelijke verwondingen.

Psychische schade zonder letselschade

Een man wordt aangereden door een auto tijdens het uitlaten van zijn hond. De geringe lichamelijke verwondingen van de man herstellen snel. De man loopt wel psychische schade op door het overlijden van zijn hond. Hij heeft het bijzonder lastig met de verwerking van de gevolgen van het ongeval. Er wordt een bedrag van € 616,– aan smartengeld toegekend voor de psychische schade die de man oploopt bij de aanrijding en door het overlijden van zijn hond.

Smartengeld psychische schade ongeval

Een vrachtwagenchauffeur raakt betrokken bij een verkeersongeluk. Er ontstaat een aanrijding tussen zijn vrachtwagen en een personenauto. De personenauto verleent de vrachtauto ten onrechte geen voorrang. De twee inzittenden van de personenauto overlijden bij het ongeluk. De vrachtwagenchauffeur loopt een post traumatische stress stoornis (PTSS) op. De man kan zijn beroep niet meer uitoefenen en kan ook niet meer deelnemen aan het verkeer. Er wordt € 4.556,– aan smartengeld toegekend voor de psychische schade door de PTSS.

Schadevergoeding psychische schade

Twee zonen zijn met hun vader een fietstocht aan het maken. De vader wordt voor de ogen van zijn zonen aangereden door een trekker. De vader overlijdt als gevolg van de aanrijding. Beide zoons worden langdurig behandeld voor de psychische schade van het traumatische ongeval. De beide zonen van het slachtoffer krijgen € 12.463,– smartengeld voor de psychische schade die ontstond door het waarnemen van het ongeval.

Maak een afspraak met een van onze specialisten

Benieuwd hoe onze letselschade advocaten u bij kunnen staan? Voordat wij adviseren en begeleiden beginnen we natuurlijk bij een kennismaking. Wij spreken graag met u af om te weten te komen waar u mee te maken heeft. Het bespreken van uw letsel is een goede eerste stap naar een rechtvaardige schadevergoeding. Plan een afspraak op een van onze bezoekadressen of bij u thuis door te bellen naar 0800 44 55 000. Wij werken landelijk.

Relevante informatie

Smartengeld bij whiplash|Smartengeld en belasting|Smartengeld bij oogletsel

Contact

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres