Een dief steelt een (bezorg)scooter bij een fastfood bedrijf. De eigenaar springt in de auto en zet de achtervolging in. Tijdens de achtervolging rijdt hij echter tegen een aantal geparkeerde auto’s aan en raakt gewond. Is de scooter dief aansprakelijk voor de letselschade van de eigenaar die de achtervolging inzette?
De rechter oordeelt uiteindelijk dat de dief aansprakelijk is voor de schade die ontstaat aan de gestolen scooter. Tussen de diefstal en de schade van de aanrijding bestaat volgens de rechter onvoldoende verband. De scooterdief kon deze schade niet voorzien en is hiervoor niet aansprakelijk.
Gratis rechtsbijstand en advies bij letselschade
Welke schade moet een dief betalen?
Diefstal is verboden. Wie iets steelt handelt dan ook onrechtmatig en is verplicht de veroorzaakte schade te vergoeden. Het is in dat geval wel belangrijk dat er sprake is van een direct causaal verband tussen de diefstal en de geclaimde schade. In deze zaak speelt dus de vraag of er voldoende verband is tussen de diefstal en de schade van het verkeersongeval:
‘Voor vergoeding komt slechts in aanmerking schade die in zodanig verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid van de schuldenaar berust, dat zij hem, mede gezien de aard van de aansprakelijkheid en de schade, als een gevolg van deze gebeurtenis kan worden toegerekend.’
Hoe bepalen we of er een verband bestaat tussen schade en onrechtmatig handelen?
Of schade kan worden toegerekend, is onder andere afhankelijk van de manier waarop de schade ontstaat. Hierbij is voornamelijk hoe aannemelijk het is dat er schade ontstaat door het handelen van de veroorzaker:
‘Naast de aard van de aansprakelijkheid en de schade zoals genoemd in artikel 6:98 BW is bijvoorbeeld de voorzienbaarheid van de schade als een gevolg van de onrechtmatige handeling een relevant aspect.’
Moet de dief de schade aan de gestolen scooter betalen?
De scooterdief wil snel wegrijden met de gestolen scooter. In deze situatie is de kans dat de dief valt met de scooter groot. Dat er schade zou ontstaan aan de scooter had de dief daarom moeten voorzien. De schade aan de scooter komt daarom voor rekening van de dief:
‘Hoe dan ook had [gedaagde] iets dergelijks kunnen zien aankomen: hij wilde zo snel mogelijk wegkomen terwijl zijn achtervolger hem zo snel mogelijk wilde doen stoppen. Dat levert voorzienbaar een situatie op waarin je met die scooter onderuit kunt gaan. Voor deze schade is [gedaagde] dus aansprakelijk.’
Moet de dief de schade aan de auto betalen die crashte bij de achtervolging?
Nadat de dief valt, rijdt de achtervolger tegen een auto. De rechter vindt dat deze schade niet voorzienbaar was. De dief hoefde er geen rekening mee te houden dat de achtervolgers een aanrijding zouden veroorzaken. Daarbij is ook van belang dat de dief al was gevallen en de achtervolging dus eigenlijk al was geëindigd:
‘Hoewel het begrijpelijk is dat hij de scooter terug wilde, en misschien enig onvoorzichtig rijden in deze situatie nog verwacht kon worden, hoefde [gedaagde] er geen rekening mee te houden dat [eiser 1] de auto total loss zou rijden om de scooter maar terug te krijgen. Dat geldt temeer omdat de botsing is ontstaan toen [eiser 1] [gedaagde] al had ingehaald en hij al met de scooter op de grond lag.’
Moet de dief de schade van eigenaar betaalde die gewond raakte bij de achtervolging?
De achtervolger raakt gewond bij de achtervolging. De rechter oordeelde dat de dief niet had hoeven verwachten dat de achtervolger tegen een andere auto aan zou rijden. Ook de letselschade van de dief was daarom niet voorzienbaar en komt niet voor rekening van de dief:
‘Dat de achtervolger zodanig roekeloos zou rijden dat hij dergelijk letsel zou oplopen, hoefde [gedaagde] niet te verwachten. Ook hier geldt bovendien dat deze schade is ontstaan nadat de achtervolging in feite al voorbij was doordat [gedaagde] was gevallen.’
Gratis rechtsbijstand en advies bij letselschade
Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Overijssel 18 juni 2025, ECLI:NL:RBOVE:2025:3933