Aanrijding bromfiets met sportfietser

Op een smal fietspad ontstaat een aanrijding tussen een bromfietser en een sportfietser. De verzekeraar van de bromfietser wil de schade verhalen op de beheerder van het fietspad.

De fietser wijkt uit voor een hobbel in het wegdek. Op dat moment komt er een scooter aangereden uit de tegenovergestelde richting. De aanrijding leidt tot dusdanig ernstig letsel dat de fietser overlijdt. De verzekeraar van de scooter betaalt de overlijdensschade, maar wil deze verhalen op de wegbeheerder. De rechter beoordeelt of de hobbel in het wegdek dusdanig gevaarlijk was dat de wegbeheerder veiligheidsmaatregelen had moeten nemen.

Aanrijding bromfiets met sportfietser, Rechtbank Noord-Holland 26 maart 2025, ECLI:NL:RBNHO:2025:3571
Een smal fietspad vraagt om extra oplettendheid.

Verzekeraar neemt vordering op grond van gebrekkig opstal niet over

Een schadeclaim kan verschillende grondslagen hebben. De grondslag van de schadeclaim bepaalt welk bewijs geleverd moet worden, maar ook of de vordering kan worden overgedragen. Dit overgaan van de vordering noemen we subrogatie. De vordering op grond van een gebrek aan een opstal kan niet worden overgedragen. De verzekeraar kan daarom in dit geval geen beroep doen op artikel 6:174 BW. De vordering op grond van een onrechtmatige daad kan wel worden overgedragen. De rechter beoordeelt daarom niet of er sprake is van een gebrekkige weg, maar of er sprake is van gevaarzetting:

‘Een vordering op grond van artikel 6:174 BW is ingevolge artikel 6:197 lid 2 BW (Tijdelijke Regeling Verhaalsrechten) niet vatbaar voor subrogatie. Dat betekent in dit geval dat De Vereende niet door subrogatie in de rechten van [bestuurder bromfiets] kan (zijn ge-)treden en dan ook geen vorderingsrecht op het Recreatieschap Spaarnwoude heeft.’

Dat er geen beroep kan worden gedaan op artikel 6:174 BW betekent dat de eiser meer bewijs moet leveren. Gevaarzetting is een vorm van schuldaansprakelijkheid. Dit betekent dat de eiser moet aantonen dat de wegbeheerder het gevaar kende of behoorde te kennen. Aansprakelijkheid voor schade door een gebrekkig opstal is een vorm van risicoaansprakelijkheid. Dat de vordering niet kan worden overgedragen betekent in dit geval dan ook dat de eiser een zwaardere bewijslats heeft:

‘Van belang hierbij is dat het bij aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad gaat om een schuldaansprakelijkheid. Dat betekent dat is vereist dat het Recreatieschap Spaarnwoude bekend was met het gevaar, dan wel daarmee bekend had behoren te zijn.’

Gevaarzetting door hobbel in de weg

De rechter beschrijft op welke wijze hij toetst of de wegbeheerder aansprakelijk is. De vraag is of er sprake is van gevaarzetting. Als er sprake is van gevaarzetting handelde de wegbeheerder onrechtmatig en moet de schade van de verzekeraar worden vergoed:

‘Uit hoofde van deze algemene zorgplicht ten aanzien van de veiligheid kan het Recreatieschap Spaarnwoude aansprakelijk zijn op grond van artikel 6:162 BW. Daarvoor zal het Recreatieschap Spaarnwoude het verwijt moeten kunnen worden gemaakt dat zij haar zorgplicht heeft geschonden, in die zin dat de toestand van het fietspad de veiligheid van personen en zaken dermate in gevaar heeft gebracht dat dit als gevaarzettend moet worden aangemerkt.’

Beoordeling gevaarzetting door hobbel in fietspad

Oneffenheden in wegen en fietspaden komen veel voor. Fietser moeten daarom rekening houden met oneffenheden. In dit geval had de fietser extra oplettend moeten zijn, omdat er sprake was van een overgang tussen een brug en het vasteland. Ook een smal fietspad vraagt om extra oplettendheid:

‘Het fietspad bevindt zich in een rustige omgeving in het buitengebied. Op de foto’s in het procesdossier is te zien dat het fietspad na de brug met houten vlonderdelen doorloopt in asfalt. Objectief beschouwd is dit niet aan te merken als een gebrekkige inrichting van een fietspad. Zo’n inrichting vergt geen specifiek gevaar in zich, ook al is niet elk risico uit te bannen. Het Recreatieschap Spaarnwoude mag als wegbeheerder, zoals zij terecht aanvoert, verwachten dat gebruikers van het (vrij smalle) fietspad opletten waar zij fietsen en daarbij voorzichtig zijn, te meer bij deze overgang tussen een houten brug en het vasteland.‘

Gratis rechtshulp en advies bij letselschade

Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw telefoonnummer

    Uw e-mailadres

    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Noord-Holland 26 maart 2025, ECLI:NL:RBNHO:2025:3571

    Heeft u recht op een letselschade vergoeding?

    Test het hier!

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Doe de letselschade test nu!Letselschade test?×