Aanrijding gehad, niet mijn schuld: en nu? Wat kan ik doen als ik een aanrijding heb gehad en het was niet mijn schuld? Dit is een veel gestelde vraag.

Als u een aanrijding heeft gehad en het was niet uw schuld heeft u meestal recht op een letselschadevergoeding. Het is wel belangrijk dat u aantoont dat u geen schuld had aan het ontstaan van de aanrijding.

Na een aanrijding schakelt u meestal kosteloos een letselschade advocaat in. Zo zorgt u dat uw schadeclaim na een aanrijding goed en zorgvuldig wordt afgehandeld.

Aanrijding gehad niet mijn schuld, aanrijding niet mijn schuld, niet mijn schuld aanrijding

Aanrijding gehad, niet mijn schuld: bewijs

Voor een schadeclaim is bewijs nodig. Ook als u geen schuld heeft aan een aanrijding. U moet aantonen dat de aanrijding die u had niet door uw schuld maar door de schuld van uw tegenpartij ontstond. Leg daarom direct na een aanrijding bewijs vast. Denk daarbij aan:

  • Schadeformulier (vul het formulier zorgvuldig in. Onderteken het formulier alleen als u het volledig eens bent met de inhoud);
  • Foto’s van de plaats van het ongeval, de verkeerssituatie en alle andere relevante omstandigheden;
  • Getuigenverklaringen (Vraag direct na een aanrijding om contactgegevens. Getuigen rijden vaak snel weer door).

Schadevergoeding

Naast bewijs van de oorzaak van de aanrijding, is het ook verstandig om uw schade en kosten goed vast te leggen.

De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten en schade die door een aanrijding ontstaan. Bijvoorbeeld inkomensschade, pensioenschade, medische kosten, eigen risico, reis- en verblijfkosten etc.

Daarnaast bestaat er bij letsel recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt pijn, leed en afname van plezier in het leven.

Sterke of zwakke verkeersdeelnemer?

Voor het recht op een schadevergoeding is het belangrijk welke weggebruikers er bij een ongeluk betrokken zijn. De Nederlandse wet beschermt ‘zwakke’ verkeersdeelnemers. Hieronder vallen voetgangers en fietsers. Na een aanrijding is het daarom belangrijk om vast te stellen of bij de aanrijding gelijkwaardige verkeersdeelnemers of een zwakke en een sterke verkeersdeelnemer betrokken zijn.

Aanrijding gehad, niet mijn schuld: auto of ander motorvoertuig

Bij een aanrijding tussen twee motorvoertuigen beoordelen we de schuld aan de hand van de gemaakte verkeersfouten. Onder motorvoertuigen vallen onder andere auto’s, vrachtauto’s, scooters, brommers en snorfietsen.

Aanrijding gehad, niet mijn schuld: voetganger of fietser

De wet bepaalt dat een door een motorvoertuig aangereden fietser of voetganger in bijna alle gevallen tenminste 50 procent van de schade vergoed krijgt. Ook als een voetganger opeens oversteekt of als een fietser zonder licht rijdt. Alleen als de bestuurder aantoont dat er sprake is van overmacht, is de bestuurder niet aansprakelijk voor de schade.

Bij een aanrijding tussen twee fietsers of een fietser en een voetganger kijken we naar de gemaakte verkeersfouten.

Alleen autoschade

Als bij een aanrijding alleen autoschade ontstaat, kunt u deze schade meestal direct regelen met de verzekeraar van de tegenpartij. Daarvoor is het wel belangrijk dat u zorgvuldig het schadeformulier invult en eventueel aantoont hoe de aanrijding ontstond.

Bespreek uw aanrijding

Als u bent aangereden en het was niet uw schuld, dan wilt u een schadevergoeding. Het bespreken van uw schade met onze specialisten helpt u direct verder. Zo weet u meteen wat uw mogelijkheden en rechten zijn. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres