Letselschade door voedselvergiftiging: Een voedselvergiftiging is een gevolg van het eten van voedsel dat besmet is met bacteriën of giftige stoffen die door bacteriën zijn gemaakt. Voedselvergiftiging kan lichte tot zeer ernstige klachten geven en als dit er toe leidt dat u voor langere tijd ziek bent, letselschade.

Een van de bekendste voorvallen in Nederland was medio 2012 toen 23.000 consumenten ziek zijn geworden (en minimaal 4 mensen zijn overleden) door het eten van zalm van de firma Foppen, die besmet was met de Salmonella Thompson-bacterie. De Salmonella Thompson-bacterie komt voor in vlees, melk en eieren en kan zich bij kamertemperatuur razendsnel vermeerderen. Ons kantoor heeft een groot aantal letselschade slachtoffers bijgestaan bij het krijgen van een letselschadevergoeding voor voedselvergiftiging.

Wat is voedselvergiftiging?

Besmetting van voedsel is vaak een gevolg van slechte hygiënische omstandigheden in de keuken. Met name in de zomermaanden zijn naast Salmonella ook Staphylokokkus aureus, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Escherichia colien en Campylobacter jejuni beruchte veroorzakers van voedselvergiftiging.

Bij voedselvergiftging ontstaan de volgende verschijnselen binnen 8 tot 24 uur na besmetting: krampende pijn, misselijkheid, koorts, overgeven en diarree. Klachten moeten binnen twee dagen minder worden. Anders moet er contact worden opgenomen met een huisarts. Incidenteel kan een voedselvergiftiging ook voor ernstige complicaties zorgen waardoor een ziekenhuisopname noodzakelijk is. Er is dan sprake van letselschade. U maakt dan aanspraak op een schadevergoeding voor voedselvergifitiging.

voedselvergiftiging, voedsel vergiftiging, schadevergoeding voedelsvergiftiging, letselschade voedselvergiftiging, schadevergoeding voedsel vergiftiging

Wat te doen na het ontstaan letselschade door voedselvergiftiging

Na het nuttigen van voedsel van o.a. een restaurant, cafetaria, winkel is het essentieel om duidelijkheid te krijgen over de aard en ernst van de voedselvergiftiging. U kunt hiervoor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inseinen. De NVWA zal, als er voldoende aanwijzingen zijn, verder onderzoek doen. Ze kunnen bijvoorbeeld monsters van voedselresten bij de verantwoordelijke onderneming nemen of (van de) ontlasting om duidelijkheid te krijgen of, en zo ja, welke bacteriën/virussen er verantwoordelijk zijn voor de vergiftiging.

Aansprakelijkheid letselschade door voedselvergiftiging

De NVWA zal nauwkeurig de besmettingsbron onderzoeken. Soms is het zo dat een bedrijf of leverancier aansprakelijk is voor het ontstaan van de voedselvergiftiging en letselschade. Als dit zo is kunt u de verantwoordelijke partij aansprakelijk houden voor uw letsel en heeft u recht op een schadevergoeding waaronder smartengld. De schadevergoeding bij voedselvergiftiging is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie en de ernst van de gevolgen.

Horeca aansprakelijk voor letselschade bij voedselallergie

De allergenen wetgeving is van toepassing op iedereen die zich bedrijfsmatig bezig houdt met het bereiden en verkopen van eten en drinken. De wetgeving is opgesteld om te voorkomen dat consumenten letselschade oplopen.

Afgelopen jaren zijn er veel mensen in Nederland geweest die letselschade hebben opgelopen, of zelfs zijn overleden, door het eten van voedsel waar ze een allergie voor hadden/hebben.

Voedselveiligheid consument door vermelden allergenen

Met ingang van 13 december 2014 is er de verplichting voor iedereen die eten of drinken aan een consument aanbiedt om mondeling/schriftelijk/elektronisch kenbaar te maken welke allergenen in het product zitten. Voor deze datum was de consument zelf verantwoordelijk voor het opvragen van eventuele allergenen in de producten. De wetgeving moet er dus voor zorgen dat de voedselveiligheid voor de consument verhoogd wordt. Allergische reacties en eventuele letselschade kunnen door de consument op de aanbieder van het eten verhaald worden.

In de supermarkten moet al vanaf 2003 op de voorverpakte producten duidelijk aan gegeven worden wat er voor allergenen in zitten. Maar ook horecagelegenheden dienen bij de verse producten die ze verkopen aan te geven welke allergenen het bevat. Er zal in restaurant en cafetaria, maar ook bij voetbalvereniging of zorginstelling een voedselveiligheidsplan moeten zijn. Onderdeel van het voedselveiligheidsplan is een schriftelijke allergenenprocedure. Het personeel moet daar ook bekend mee zijn.

Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) moet de allergeneninformatie controleren. Als dat niet goed geregeld is, kan de NVWA boetes uitdelen. Een horecagelegenheid kan, als deze zich niet aan de regelgeving houdt, geen beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering.

Mocht de consumenten wel zijn geïnformeerd over de allergenen in het product, dan is de horecaondernemer niet verantwoordelijk voor de eventuele nadelige gevolgen. De consument heeft een eigen verantwoordelijkheid of hij/zij bepaald voedsel gaat eten.

De consument zal bij het kopen van eten informatie moeten krijgen over eventuele allergieën die van toepassing kunnen zijn. De informatie kan schriftelijk, maar ook mondeling, aan de consument gegeven worden. Dit kan met een algemene schriftelijke waarschuwing.

Allergenen

Mocht het product door kruisbesmetting bepaalde allergenen bevatten waardoor een consument een allergische reactie krijgt, dan is de allergenen wetgeving niet van toepassing. De allergenen wetgeving is van toepassing op de ingrediënten waar met het verwerken van het product mee gewerkt wordt en niet als een ingrediënt een ander ingrediënt zonder dat het de bedoeling is geweest besmet. Mocht u als consument door kruisbesmetting een voedselallergie oplopen dan kan de verkoper volgens de normale aansprakelijkheidsregels hiervoor verantwoordelijk gehouden worden.

Het gaat om 14 allergenen waar voor de consument gewaarschuwd moet worden:

  • ei;
  • gluten;
  • lupine;
  • melk;
  • mosterd;
  • noten;
  • pinda’s;
  • schaaldieren;
  • selderij;
  • sesamzaad;
  • soja;
  • vis;
  • weekdieren;
  • zwaveldioxide.

Schadevergoeding voor voedselallergeen

Mocht u het slachtoffer worden van een allergische reactie en daar letselschade bij oplopen dan dient u zich zo snel mogelijk onder behandeling van een dokter stellen. Van belang is dat de dokter exact weet wat uw klachten zijn. Dit moet ook in het medisch dossier worden opgenomen. De medische informatie is van belang om de relatie aan te kunnen tonen tussen het eten van bepaald voedsel en het letsel waar u last van heeft gehad. Bezoek daarom altijd een doketer als u door toedoen van een ander letsel oploopt.

Letseladvies bij voedselvergiftiging

Mocht u als gevolg van een voedselvergiftiging letselschade hebben opgelopen, dan kunt u gebruik maken van de diensten van onze letselschade advocaten. Uiteraard heeft u de mogelijkheid om vrijblijvend met een van onze specialisten contact op te nemen. Bel voor letselschade advies 0800-4455000 of vul het contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres