Cognitieve schade is een afname van ons vermogen om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Als een ander verantwoordelijk is voor het ontstaan van uw cognitieve schade krijgt u een schadevergoeding.
Ons cognitief vermogen is ons vermogen om informatie te verwerken. Als dit vermogen afneemt ontstaan problemen met ons concentratievermogen, geheugen en bewustzijn. Cognitief letsel is een vorm van hersenletsel.
Cognitieve schade na een ongeval heeft vaak vergaande gevolgen. Het komt veel voor bij whiplash letsel en niet aangeboren hersenletsel. Ook depressie, stofwisselingsziekten en dementie veroorzaakt cognitief letsel.
Cognitief letsel
Een probleem bij cognitieve schade is dat het slachtoffer vaak weinig inzicht heeft in het ziektebeeld. Problemen bij het verwerken van informatie vallen meestal niet het slachtoffer, maar zijn of haar omgeving op. Dit probleem zien we ook bij andere vormen van hersenletsel. Het vaststellen van cognitief letsel en cognitieve problemen is daarom lastig. Voorbeelden van cognitieve schade zijn:
- Geheugenproblemen;
- Spraak- en taalproblemen;
- Afname van de belastbaarheid/minder goed om kunnen gaan met stress;
- Overgevoeligheid voor prikkels zoals geluid en licht;
- Minder goed kunnen plannen agenderen en omgaan met deadlines;
- Gedragsproblemen en gedragsverandering.
Schadevergoeding cognitieve schade
De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten, schade en gemiste inkomsten. De vergoeding compenseert de gevolgen van het ongeluk volledig. De schadevergoeding verschilt van persoon tot persoon. De schadevergoeding kan onder andere bestaan uit een vergoeding voor:
- Gemist loon/lagere omzet;
- Kosten voor hulp in de huishouding;
- Extra kinderopvang;
- Uitlaatservice voor de hond;
- Eigen risico;
- Medische hulpmiddelen;
- Woningaanpassing of verhuiskosten bij ernstig letsel;
- Kosten zonder nut (ongebruikte concertkaartjes, gemiste vakantie etc.);
- Reis- en parkeerkosten.
Letsel zorgt ook voor pijn, lijden en afname van levensvreugde. Dit noemen we immateriële schade. Voor deze schade krijgt het slachtoffer smartengeld. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de invloed van het letsel op het leven van het slachtoffer.
Laat uw schade claimen
Wij helpen mensen bij om zorgeloos de schadevergoeding te krijgen waar ze recht op hebben. Bel voor overleg of maak een afspraak. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. U weet direct waar u staat en waar u recht op heeft. Bel naar 0800 – 44 55 000. Stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of gebruik het onderstaande contactformulier.