Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel blijft stijgen.

1 op de 3 slachtoffers van een verkeersongeval met ernstig letsel is een fietser van 55 jaar of ouder. Vooral het aantal eenzijdige of enkelvoudige fietsongevallen steeg de laatste tijd. Dit zijn ongevallen waarbij geen andere weggebruiker is betrokken. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een fietser die valt door een stuurfout of remfout.

VeiligheidNL is een kenniscentrum voor letselpreventie.

Ernstig verkeersletsel 2021

  • In 2021 werden 110.000 verkeersslachtoffers behandelt op de Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling;
  • 66.000 slachtoffer hadden ernstig letsel;
  • Twee derde van de slachtoffers met ernstig letsel was een fietser, 44% van deze fietsers was 55 jaar of ouder, 19 procent viel in de leeftijdsgroep 12 tot en met 24 jaar.
Toename ernstig letsel in het verkeer

Ernstig letsel 2012 – 2021

  • Het aantal fietser met ernstig letsel is van 2012 tot en met 2021 met 29% gestegen. Een groot deel 26% bestaat uit eenzijdige verkeersongevallen (fietsongevallen waarbij geen andere weggebruiker is betrokken);
  • Bij fietsers van 55 jaar en ouder zien we van 2012 tot en met 2021 een stijging van het aantal enkelvoudige ongevallen met 42 procent.

Hersenletsel

Van de fietsers met ernstig letsel had 1 op de 4 hersenletsel. Dit betekent dat in een jaar ruim 11.000 fietsers hersenletsel opliepen. Meer dan de helft van de fietsers met hersenletsel was 55 jaar of ouder. Ondanks het groot aantal gevallen van hersenletsel droeg slechts 3 procent van de ‘normale’ fietsers een helm en 2 procent van de elektrische fietsers.

Oplossingen volgens VeiligheidNL

Bij 44 % van de ongevallen is het eigen gedrag volgens VeiligheidNL de voornaamste oorzaak. VeiligheidNL doet de volgende voorstellen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal ongevallen te beperken:

  • Het beschikbaar maken van gegevens van de SEH en ambulances om meer inzicht te krijgen in de locaties en oorzaken van ongevallen;
  • Meer inzetten op verkeerseducatie;
  • Het ontwikkelen van valpreventie programma’s voor oudere fietsers;
  • Het dragen van een helm door kwetsbare verkeersdeelnemers stimuleren.

Fietsen is gezond

Martijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL, benadrukt dat fietsen bijdraagt aan een gezond leven. Haar advies is dan ook om vooral te blijven fietsen, maar geen onnodige risico’s te nemen.

Contact

Heeft u vragen over de afhandeling van letselschade na een ongeval. Neem contact op. Wij helpen u graag verder. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of vul het contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: Veiligheid.nl