Letselschade door aanrijding van achteren: Een aanrijding van achteren is een van de meest voorkomende verkeersongevallen. In de meeste gevallen is de bestuurder die iemand van achter aanrijdt aansprakelijk en moet de letselschade van de achteraanrijding door hem of haar vergoed worden.

Op grond van artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens houdt u voldoende afstand tot uw voorganger als u tijdig tot stilstand kunt komen. Ook een bestuurder voor u plotseling remt. Maar de aansprakelijkheid bij een aanrijding van achter is niet altijd eenvoudig. De aanrijding van achteren noemen we ook een kop-staartbotsing, of als er meerdere voertuigen bij betrokken zijn een kettingbotsing.

Letselschade door aanrijding van achteren

Bij kop-staartbotsingen ontstaat vaak whiplashletsel. Door de krachten die bij het ongeval vrijkomen, raken spieren en weefsels in de nek beschadigd. Ook andere vormen van verwondingen komen voor bij een aanrijding van achteren.

Bij letselschade door een kop-staartbotsing raden wij u aan de hulp van een letselschadespecialist in te schakelen. Juridische bijstand is bij letselschade na een aanrijding in de meeste gevallen gratis.

Aanrijding van achter, achteraanrijding, kop-staartbotsing, kettingbotsing, achterop gereden, botsing van achter, aanrijding van achteren wie is schuldig, aanrijding van achteren nekpijn, hoofdpijn aanrijding van achter, koppijn aanrijding van achter, nekklachten na achteraanrijding

Aansprakelijkheid bij een aanrijding van achteren

Wie is aansprakelijk voor de schade bij een aanrijding van achteren? Bij een aanrijding van achteren is de partij die achterop rijdt in de meeste gevallen aansprakelijk. Maar als een verkeersdeelnemer voor u invoegt en plotseling remt, ontstaat het ongeval door het invoegen en niet door onvoldoende afstand houden. Dat u niet tijdig tot stilstand kwam en er een botsing ontstaat met de auto voor u kan u in dat geval niet worden aangerekend.

Ook zijn er situaties denkbaar waarin acuut remmen een gevaarlijke situatie in het leven roept, waardoor de kop-staart botsing ontstaat en waarvoor de achterop komende partij niet aansprakelijk kan worden gehouden. Hoofdregel is echter dat de verkeersdeelnemer die een andere verkeersdeelnemer van achteren aanrijdt aansprakelijk is voor de schade van het ongeval.

Aansprakelijkheid bij een kettingbotsing

Bij een kettingbotsing kan een auto van achter worden doorgedrukt door zijn voorganger. De bestuurder botst dan zonder schuld op zijn voorganger. Verzekeraars hebben de afspraak gemaakt dat iedere automobilist bij een kettingbotsing aansprakelijk is voor de schade van de voorganger waar zij achterop zijn gebotst. Deze regeling geldt wel alleen tussen verzekerden van aangesloten verzekeraars. Voordat u een aansprakelijkstelling verstuurt, is het verstandig de situatie goed te laten beoordelen. Dit voorkomt problemen bij het krijgen van een letselschadevergoeding.

Geen aansprakelijkheid bij aanrijding van achter

Er zijn uitzonderingen op de regel dat de verkeersdeelnemer die tegen de achterzijde van een ander voertuig aanrijdt aansprakelijk is. Namelijk:

  • als er sprake is van afsnijden;
  • bij plotseling kort invoegen;
  • als een weggebruiker remt zonder aanleiding/verkeersnoodzaak.

Als zonder reden geremd wordt voor een groen of oranje stoplicht is de achterop rijdende bestuurder niet aansprakelijk. Ook in andere situaties waarin zonder (goede) reden geremd wordt is de achter op komende bestuurder niet aansprakelijk.

Het leveren van bewijs is in deze gevallen belangrijk. Vaak hebben partijen een verschillende lezing over het ontstaan van een ongeval. Was een stoplicht rood of groen? Hoe hard werd er gereden? Met hoeveel afstand is er ingevoegd?

Noteer bij een ongeval zo snel mogelijkcontactgegevens van alle getuigen. Het kan voor het krijgen van een schadevergoeding belangrijk zijn om aan te kunnen tonen hoe een ongeval ontstond.

Schadevergoeding bij een aanrijding van achter

Bij een aanrijding van achteren kan materiële en immateriële schade ontstaan. De materiële schade bestaat onder andere uit:

  • Inkomensverlies;
  • Schade aan zaken (voertuigen, kleding, horloge etc.);
  • Medische kosten;
  • Huishoudelijk hulp.

De immateriële schade bij een achteraanrijding wordt vergoed door de toekenning van smartengeld. Het smartengeld is onder andere een vergoeding voor:

  • Geleden pijn;
  • Psychische schade;
  • Verlies van levensvreugde;
  • Het niet meer kunnen beoefenen van een hobby.

Hoofdpijn – letselschade door aanrijding van achteren

Na een aanrijding van achteren kan het zijn dat er hoofdpijn en nekpijn ontstaat. Hoofdpijn na een achter aanrijding ontstaat door de krachtige slingerbeweging van het hoofd. De hoofdpijn kan eenzijdig of tweezijdig zijn. Soms trekt de hoofdpijn door naar het achterhoofd. De ervaring van sommige slachtoffer lijkt ook op de klachten van een migraine. Hoofdpijn na een verkeersongeluk kan wijzen op whiplashletsel. Het is van belang dat u bij aanhoudende hoofdpijn uw huisarts raadpleegt. Vraag uw huisarts eventueel om doorverwijzing naar een specialist.

Letselschade door aanrijding van achteren en nekpijn

Door het plotselinge strekken van de nek ontstaat na een achter aanrijding nekpijn. De nekklachten ontstaan meestal binnen 48 uur na de achter aanrijding. De pijnklachten verergeren meestal bij beweging.

Aanhoudende nekpijn na een aanrijding kan duiden op een whiplash. Raadpleeg bij aanhoudende nekpijn na een auto ongeluk uw huisarts.

De Whiplash Stichting Nederland verstrekt nuttige informatie over nekpijn, hoofdpijn en whiplashklachten na een aanrijding van achteren.

Maak een afspraak om uw letselschade te bespreken

Benieuwd wat een letselschade-advocaat of letselschadespecialist voor u kan doen? Bel voor een vrijblijvend gesprek of het maken van een afspraak naar 0800-445500, stuur een e-mail naar info@letselschadespecialist.nl of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres