Bel gratis 0800-44 55 000

 

Letselschade door mishandeling, niet strafbaar

De eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum is vrijgesproken voor letselschade door mishandeling door de rechtbank Midden-Gelderland Arnhem.

De vrijspraak is gelegen in de toedracht van de mishandeling waardoor de verwondingen ontstonden. Op het moment dat de vrouw haar auto aan het uitladen was voor de IJssalon werd zij geraakt door een mandarijn. Deze was vermoedelijk gegooid door een groepje jongens. Haar kindje van twee was er bij aanwezig. Na  de zorg voor haar kindje te hebben overgedragen aan een medewerkster, is zij naar de jongens toegelopen.

Afspraak maken met een Letselschadespecialist

Bij de jongens aangekomen werd zij direct uitgescholden. Hierop is zij terug gelopen naar de winkel en heeft de stok van een dweil gepakt. Met deze stok heeft zij een van de jongens meerdere keren tegen armen en hand geslagen. Hierdoor ontstonden verwondingen aan armen en handletsel.

Voor de vrouw was dit de druppel die de emmer deed overstromen. De pesterijen duurden al langer en werden van kwaad tot erger. De ruit van haar winkel was eerder ingegooid en verschillende keren is zij op discriminerende wijze beledigd. Tweemaal deed zij al aangifte. letselschade-door-mishandeling-letselschadespecial

De jongen met letselschade heeft verklaard onderdeel uit te maken van een groep jongeren die dagelijks op de bankjes bij de winkel zaten. Niet is komen vast te staan dat de groep jongeren verantwoordelijk is voor diverse aangebrachte vernielingen. De rechtbank neemt wel als vaststaand aan dat de vernielingen en treiterijen hebben plaatsgevonden en dat deze een grote impact hebben gehad op de vrouw.

Mishandeling en letselschade bewezen, maar niet strafbaar

De mishandeling door de vrouw is wettig en overtuigend bewezen volgens de rechtbank. De rechtbank echter acht de vrouw niet strafbaar omdat er op juridische gronden sprake is van ‘putatief noodweerexces’. Door het gooien van de mandarijn en de diverse vernielingen en beledigingen van daarvoor, kon de vrouw denken dat er meer agressie zou volgen. De vrouw werd emotioneel en greep de stok waarmee zij de verwondingen toebracht. De naderhand aanwezig Politie beschreef de vrouw als hysterisch geworden en dat het niet lukt haar rustig te krijgen. Aldus de rechtbank kan de mishandeling en de toegebrachte verwondingen de vrouw niet worden verweten. De rechtbank ontslaat de vrouw van alle rechtsvervolging. Strafrechtelijk is zij niet veroordeeld voor de mishandeling en de letselschade.

De advocaat van de vrouw is een procedure gestart bij het gerechtshof om het Openbaar Ministerie te dwingen de hele groep met jongens te vervolgen voor de feiten en discriminatie.

Schadevordering letselschade

Hoewel het strafvonnis niet alles zeggend is voor de civiele aansprakelijkheid en de verplichting tot het vergoeden van de ontstane letselschade door mishandeling, is het goed voorstelbaar dat de civiele rechter aansluiting zoekt en eveneens een eventuele schadevordering vanwege letselschade bij de jongen afwijst.

Juridisch advies van een letselschadespecialist

Wilt u meer weten over letselschade en schadevergoeding, bel voor advies van een letselschadespecialist. Onze letselspecialisten zijn lid van het Register Letselschade. Bel gratis en vrijblijvend 0800-4455000

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook