Wisselen van rijbaan is een bijzondere manoeuvre. Bij een bijzondere manoeuvre moet een bestuurder al het andere verkeer voorrang verlenen. Dit staat in artikel 54 RVV. Ook bij invoegen en uitvoegen is voorrang verlenen daarom verplicht. Ontstaat er een aanrijding dan is de invoegende of uitvoegende bestuurder meestal aansprakelijk. 

De veroorzaker van een verkeersongeluk bij het invoegen of uitvoegen, betaalt de schade. Bij een aanrijding is het echter niet altijd duidelijk wanneer het invoegen of uitvoegen eindigt. Een bijzondere manoeuvre eindigt enige tijd nadat een bestuurder zijn normale rijweg heeft vervolgt. Als een auto zich volledig op een andere rijbaan bevindt, eindigt het invoegen dus niet direct. Pas enige tijd na het veilig wisselen van rijstrook eindigt de bijzonder manoeuvre. De tijd tussen het in- uitvoegen en de aanrijding is dus belangrijk om een aanrijding te beoordelen. Bijvoorbeeld als een bestuurder invoegt zonder voldoende afstand te bewaren of als een bestuurder na het invoegen plotseling remt. Zorg daarom dat de tijd tussen in- uitvoegen en de aanrijding duidelijk blijkt uit het schadeformulier en eventuele getuigenverklaringen. Ook het gebruik van richtingaanwijzers is belangrijk bij een aanrijding bij het invoegen of uitvoegen.

Aanrijding invoegende en uitvoegende auto

Als twee auto’s van rijbaan wisselen of een auto invoegt en een andere auto gelijkertijd uitvoegt, moeten beide bestuurders voorrang verlenen. De wet bepaalt niet welke auto voorrang heeft. De ANWB adviseert uitvoegende auto’s voorrang te verlenen, maar dit is geen rechtsregel. Botst een invoegende auto met een uitvoegende auto dan delen partijen vaak de schade. Beide bestuurders verleenden immers geen voorrang waar dat wel verplicht was.

Gedeelde aansprakelijkheid en eigen schuld

Bij veel aanrijdingen maken meerdere betrokken een verkeersfout. Partijen delen dan vaak de aansprakelijkheid en de schade. De mate waarin iemand zelf bijdraagt aan het ontstaan van eigen schade noemen we eigen schuld. Bij een aanrijding op een invoegstrook kunt u bij eigen schuld bijvoorbeeld denken aan te hard rijden of geen richting aangeven. 

Bewijs aanrijding invoegen

De eiser van een letselschadevergoeding bewijst het recht op een schadevergoeding. De bewijslast ligt dus bij de eiser. Om de aansprakelijkheid vast te stellen is belangrijk dat duidelijk is hoe een ongeluk gebeurde.  Na een aanrijding is het daarom belangrijk bewijs vast te leggen. Vul het schadeformulier zorgvuldig in, maak foto’s en vraag getuigen om contactgegevens. Na een aanrijding bij het invoegen is belangrijk dat duidelijk is wat de wegsituatie is, het gebruik van richtingaanwijzers, wat de snelheid was van de voertuigen, met welke afstand iemand invoegt en wanneer de aanrijding plaatsvindt ten opzichte van het invoegen.

Claimen letselschade aanrijding bij het invoegen

Als u letsel oploopt bij een aanrijding helpen wij u in veel gevallen kosteloos om uw schade te claimen. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Onze specialisten kunnen u meestal direct vertellen waar u recht op heeft. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres