Letselschade door voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging is een gevolg van het eten van voedsel dat besmet is met bacteriën of giftige stoffen die door bacteriën zijn gemaakt. Voedselvergiftiging kan van lichte tot zeer ernstige klachten geven, en als dit er toe leidt dat u voor langere tijd ziek bent, letselschade.  

Een van de bekendste voorvallen in Nederland was medio 2012 toen 23.000 consumenten ziek zijn geworden (en minimaal 4 mensen zijn overleden) door het eten van zalm van de firma Foppen, die besmet was met de Salmonella Thompson-bacterie. Ons kantoor heeft een groot aantal letselschade slachtoffers bij gestaan. De Salmonella Thompson-bacterie komt voor in vlees, melk en eieren en kan zich bij kamertemperatuur razendsnel vermeerderen.

Wat is voedselvergiftiging?

Besmetting van voedsel is vaak een gevolg van slechte hygiënische omstandigheden in de keuken. Met name in de zomermaanden zijn naast Salmonella ook Staphylokokkus aureus, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Escherichia colien en Campylobacter jejuni beruchte veroorzakers van voedselvergiftiging.

Bij voedselvergiftging ontstaan de volgende verschijnselen binnen 8 tot 24 uur na besmetting: krampende pijn, misselijkheid, koorts, overgeven en diarree. Klachten moeten binnen twee dagen minder worden. Anders moet er contact worden opgenomen met een huisarts. Incidenteel kan een voedselvergiftiging ook voor ernstige complicaties zorgen waardoor een ziekenhuisopname noodzakelijk is. Er is dan sprake van letselschade en kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

Wat te doen na het ontstaan letselschade door voedselvergiftiging

Na het nuttigen van voedsel van o.a. een restaurant, cafetaria, winkel is het essentieel om duidelijkheid te krijgen over de aard en ernst van de voedselvergiftiging. U kunt hiervoor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inseinen. De NVWA zal, als er voldoende aanwijzingen zijn, verder onderzoek doen. Ze kunnen bijvoorbeeld monsters van voedselresten bij de verantwoordelijke onderneming nemen of (van de) ontlasting gaan verzamelen om duidelijkheid te krijgen of, en zo ja, welke bacteriën/virussen er verantwoordelijk zijn voor de vergiftiging.

Aansprakelijkheid letselschade door voedselvergiftiging

Als de NVWA zal nauwkeurig de besmettingsbron onderzoeken. Soms is het zo dat een bedrijf of leverancier aansprakelijk is voor het ontstaan van de voedselvergiftiging en letselschade. Als dit zo is kunt u de verantwoordelijke partij aansprakelijk houden voor uw letsel en heeft u recht op een schadevergoeding. De schadevergoeding is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie en de ernst van de gevolgen van de voedselvergiftiging.

Letseladvies bij voedselvergiftiging

Mocht u als gevolg van een voedselvergiftiging letselschade hebben opgelopen, dan kunt u gebruik maken van de diensten van onze letselschadespecialisten. Uiteraard heeft u de mogelijkheid om vrijblijvend met een van onze letselschadespecialisten contact op te nemen. Bel voor letselschade advies 0800-4455000.

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook