Als een ander verantwoordelijk is voor uw zenuwletsel krijgt u mogelijk een schadevergoeding.

Zenuwletsel leidt tot verlies van spierfunctie (verzwakking en verlamming) en verlies van sensibele functie (waarneming door de huid van temperatuur, aanraking en andere informatie).

Veel zenuwletsel ontstaat door snijwonden bijvoorbeeld glasverwonding of een snijwond van een mes. Bij hondenbeten raken soms zenuwen beschadigd. Onze handen zijn vaak het slachtoffer bij snijwonden en hondenbeten. Hand zenuwletsel komt daarom veel voor. Ook bij brandwoden onstaat zenuwletsel. Bij diepe brandwonden voelt het slachtoffer geen pijn door de beschadiging van zenuwen. Daarnaast is zenuwschade denkbaar als gevolg van veel andere ongelukken.

Een zenuw is een soort antenne die informatie opvangt en doorgeeft. Door een electrische lading verplaatst informatie zich van zenuwcel naar zenuwcel of van zenuwcel naar spier. Ons centrale zenuwstelsel bestaat uit alle zenuwen die te maken hebben met onze hersenen en ruggenmerg. Alle andere zenuwen vormen samen het perifere zenuwstelsel. Beschadiging van zenuwen buiten het centrale hersenstelsel en het ruggenmerg noemen we perifeer zenuwletsel.

Aansprakelijkheid zenuwletsel

Glasverwonding onstaat vaak bij aanrijdingen door brekende autoruiten. Voor het recht op een schadevergoeding bij zenuwletsel na een aanrijding kijken we naar de geldende verkeersregels. Bij een ongeluk met een glasplaat, glazendeur of ruit gaat het vaak om gevaarzetting.

Bij hondenbeten betaalt de bezitter in de meeste gevallen een schadevergoeding. Bezitters en bedrijfsmatig gebruikers van honden betalen alle schade die hun hond veroorzaakt.

De aansprakelijkheid (verplichting om schade te betalen) beoordelen we per geval. Voor de aansprakelijkheid is vooral van belang dat u deze moet bewijzen. Leg de omstandigheden van het ongeval goed vast. Denk aan foto’s, videobeelden, getuigenverklaringen, een zorgvuldig ingevuld schadeformulier en alle andere mogelijke bewijsmiddelen.

Gevolgen zenuwschade

Door beschadiging van zenuwen ontstaat gevoelloosheid, maar ook verlamming. Bij beschadiging van zenuwen in de wervelkolom kan bijvoorbeeld een dwarslaesie ontstaan. Andere mogelijke gevolgen van zenuwletsels zijn:

  • gevoelloosheid;
  • verlies van smaak en geur;
  • (over)gevoeligheid voor temperatuurwisselingen;
  • een gestoord looppatroon;
  • verlammingen (onder andere dwarslaesie);
  • blindheid;
  • doofheid;
  • problemen met het spraakvermogen.

Bij zenuwschade is snel opereren belangrijk. Na 48 uur is meestal alleen nog zenuwtransplantatie mogelijk. Helaas wordt schade aan zenuwen niet altijd direct opgemerkt. Dit komt doordat er meer aandacht uitgaat naar de wond. De gevolgen van de verwonding, zenuwschade, zien doktoren daardoor wel eens over het hoofd.

Schadevergoeding zenuwletsel

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten die het gevolg zijn van het ongeval en de verwondingen die daarbij ontstonden. De schadeposten verschillen per persoon. Een vergoeding is altijd persoonlijk. Het is belangrijk schade goed vast te leggen. U moet uw schade en kosten namelijk bewijzen. Mogelijke schadeposten zijn: gemist inkomen, eigen risico, kosten voor kinderopvang, medische hulpmiddelen, hulp in de huishouding, reis- en parkeerkosten, etc..

Bovendien krijgen slachtoffers smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijn, leed en een afname van plezier in het leven. Dit noemen we de immateriële schade van het ongeluk. Smartengeld biedt een zekere genoegdoening en helpt het slachtoffer bij de verwerking.

Schadevergoeding zenuwletsel claimen

Onze specialisten nemen uw schadeclaim uit handen. Wij regelen uw schade, zodat u zich op uw herstel kan richten. In de meeste gevallen is dit geheel kosteloos. Bespreek uw mogelijkheden. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres