U krijgt een letselschadevergoeding voor brandwonden als een ander aansprakelijk is voor het ontstaan van de verwondingen.

Er ontstaat een brandwond als de huid in aanraking komt met een vloeistof, vlam of oppervlakte met een temperatuur hoger dan 40 graden. De temperatuur van de warmtebron, de duur van het contact en de oorzaak van de verbranding bepalen de diepte van de brandwond en de ernst van de verbranding.

Aan de hand van de ernst van brandwonden onderscheiden we 4 categorieën:

  • Eerstegraads brandwond;
  • Oppervlakkige tweedegraads brandwond;
  • Diepe tweedegraads brandwond;
  • Derdegraads brandwond.

Bij het inademen van hete rook of waterdamp (stoom) kunnen de longen verbranden. Ook intern letsel door verbranding is dus mogelijk.

Oorzaken brandwonden

Letselschade door verbranding ontstaat bijvoorbeeld bij:

  • Knoeien met hete koffie of hete thee;
  • Verkeersongelukken waarbij een voertuig vlam vat;
  • Vuurwerk;
  • Werken met machines waarvan delen heet worden of als warmte wordt gebruikt in een productieproces;
  • Werken met chemische stoffen;
  • Inademen van stoom;
  • Als iemand een schok krijgt, bijvoorbeeld door een openliggende stroomkabel.

Raadpleeg altijd een dokter na een verbranding. Zeker als de wond geen pijn doet, geelwit, bruin of zwart van kleur is of droog is. Bij ernstige verbranding raken zenuwen beschadigd. Een brandwond doet daarom niet altijd pijn.

Schadevergoeding brandwonden

De schadevergoeding bestaat uit alle schade, kosten en gemiste inkomsten. Bijvoorbeeld gemist inkomen, kosten voor medische behandeling, kinderopvang, hulp in de huishouding, reis- en parkeerkosten en alle andere mogelijk denkbare schadeposten. Het is belangrijk direct te beginnen met het vastleggen van kosten en schade. U moet uw schade namelijk bewijzen.

Bovendien heeft u bij letselschade recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt de pijn en afname van levensvreugde die letsel veroorzaakt. Voor de hoogte van het smartengeld vergelijken we soortgelijke gevallen. De ernst van het letsel en impact op het leven van het slachtoffer zijn daarbij belangrijk.

Brandwonden op zichtbare plaatsen

Zichtbare littekens van brandwonden leiden soms tot onzekerheid en andere negatieve gevoelens. Het slachtoffer vindt de littekens ontsierend en voelt zich minder mooi of minder gewild. Dit noemen we ook wel cosmetische schade. De aansprakelijke partij betaalt voor eventuele cosmetische operaties om littekens te verwijderen. Maar volledig herstel is niet altijd mogelijk. Bij de vaststelling van de hoogte van het smartengeld spelen deze gevoelens een rol.

Bespreek uw schade

Wij begrijpen uw situatie en kennen uw mogelijkheden. U heeft juist op dit moment goede begeleiding nodig. Onze bijstand is in de meeste gevallen kosteloos. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres