Letselschade door een dwarslaesie

Als u of een naaste een ongeval heeft gehad met als gevolg een dwarslaesie, dan spreken we van zeer zwaar letsel.

Een dwarslaesie zorgt voor de nodige beperkingen.

Na een ongeval met een dwarslaesie komt er enorm veel op u af. Naast financiĆ«le gevolgen dient er van alles te worden geregeld in en rondom huis, voor vervoer en opvang. Een letselschadespecialist kan dit voor u uit handen nemen door de juiste partijen in te schakelen en te zorgen dat er een schadevergoeding wordt uitgekeerd.

Soort dwarslaesie

Bij een dwarslaesie onderscheiden we een hoge of een lage dwarslaesie, een volledige of een gedeeltelijke dwarslaesie.
Het ruggenmerg loopt van de hersenstam door de wervelkolom naar de onderkant van de rug. Het ruggemerg is bij een dwarslaesie beschadigd, waardoor het signaal van de zenuwen niet meer kan worden afgegeven aan de lichaamsdelen. Bij een volledige dwarslaesie kan er geen enkele signaal meer worden afgegeven voorbij (onder) het beschadigde punt. Bij een gedeeltelijke beschadiging komen bepaalde signalen nog wel aan en andere signalen niet meer. In het laatste geval bestaat er nog een kans dat er een gedeeltelijk herstel zal zijn.
Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer zenuwen onderbroken zijn en hoe groter de beperkingen zullen zijn. Bij een beschadiging van het ruggenmerg ter hoogte van de nekwervels C1 t/m C8 zijn de armen en de benen verlamd (dit noemen we tetraplegie of quadriplegie). Bij een beschadiging van het ruggenmerg ter hoogte van de borstwervels T1 t/m T12 of de lendenwervels L1 t/m L5 (dit noemen we paraplegie) zijn de benen verlamd en een deel van het lichaam.

Klachten van een dwarslaesie

De klachten zijn afhankelijk of het gaat om een volledige of om een incomplete/gedeeltelijke dwarslaesie en of het een hoge of een lage dwarslaesie betreft. Naast de verlamming van armen/benen kunnen de klachten o.a. zijn een gestoorde ademhaling, incontinentie, verstoord spijsverteringssysteem, problemen op seksueel gebied en het leren leven met spasmes of pijnen. Niet zelden -door deze plotselinge verandering van het leven en de forse beperkingen, kampt de gedupeerde met dwarslaesie ook met psychische klachten.

Schadevergoeding bij dwarslaesie

Als iemand anders verantwoordelijk is voor het ontstaan van de dwarslaesie, kan aanspraak worden gemaakt op een letselschadevergoeding. Deze schadevergoeding kan helpen bij het treffen van voorzieningen en aanpassingen om een gedeeltelijke verbetering van de kwaliteit van het leven mogelijk te maken.

Smartengeld bij dwarslaesie

Ook bij een dwarslaesie bestaat er recht op smartengeld. Omdat de gevolgen van een dwarslaesie enorm ingrijpend zijn, behoort de smartengeld vergoeding tot de hoogste bij letselschade. Wat overigens niet wil zeggen dat dit het leed voldoende compenseert. 

De uiteindelijke hoogte van het smartengeld is afhankelijk van hoe ernstig de dwarslaesie is, maar ook van of u afhankelijk bent van anderen, of u nog thuis kunt wonen en of u nog kunt werken. De hoogte van de smartengeldvergoeding bij dwarslaesie verschilt wat maar bevindt zich in grote lijnen tussen € 100.000 en € 125.000. Zoals gezegd, compenseert deze smartengeldvergoeding op geen enkele wijze het leed.

Welke schadevergoeding kan men bij dwarslaesie claimen?

De aansprakelijke partij is gehouden een schadevergoeding te betalen voor de materiele schade en de immateriele schade (smartengeld). Bij een schadevergoeding moet worden gedacht aan iedere euro die u uitgeeft door het ongeval en iedere euro die u hierdoor misloopt. Te denken aan medische kosten, aanpassingen in huis, de tuin, verhuizing, huishoudelijke ondersteuning, verlies aan inkomen, vervoermiddelen enzovoort.

Rechtshulp van een letselschadespecialist

Door de complexiteit van het letsel door een dwarslaesie en de schade die gevorderd kan worden, is het van belang om een ervaren en deskundig letselschadespecialist in te schakelen.
Bel onze letselschadespecialisten en letselschade advocaat voor juridische bijstand en het claimen van een schadevergoeding. Is er een andere partij, zoals bij een verkeersongeval of bij een ongeval de werkgever, verantwoordelijk dan zal deze partij ook de kosten van de letselschadespecialist in beginsel moeten vergoeden, waardoor onze dienstverlening voor u zonder kosten is. Bel gratis ons landelijk nummer 0800-4455000

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook